Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, právě jsem se učil matiku, když jsem narazil na příklad, se kterým si moc nevím rady:
Kolik je možností, jak sestavit číslo 38 pomocí 5 sčítanců, které nesmí obsahovat {0,1,2}
No řešil jsem to následovně:
x1+x2+x3+x4+x5 = 38
No a následně jsem udělal kombinaci s opakováním, tedy:
C*(5,38) = 111930.
Ale podle mne tohle by platilo pro kladné sčítance, tedy včetně 1,2. Nenapadá mě nějaký způsob, jak splnit zadanou podmínku.
Díky za každou radu...
Tak už jsem přišel na to jak vyeliminovat nulu...
vzal jsem si pro příklad menší sšítanec:
x1+x2+x3 = 5
možné součty | počet kombinací
-------------------------------------------
0+0+5 | 3
0+1+4 | 6
0+2+3 | 6
1+1+3 | 3
1+1+2 | 3
-------------------------------------------
celkem tedy 21 kombinací, což lze i vypočíst snadno kombinací s opakováním, tak vlastně já tou kombinací rozhazuju oddělovače mezi jedničky:
př.: pro 1+1+3
1 | 1 | 1 1 1
pokud chci vyeliminovat nuly, tak vlastně oddělovače mohu dávat jen na tyto místa (na podržené pozice, ne na začátek ani na konec):
1 _ 1 _ 1 _ 1 _ 1
Což je vlastně kombinace bez opakování C(4,2) = 6 a podívám-li se do tabulky je to správný výsledek, neboť opravdu počet sčítanců, ve kterém se neobjevuje 0 je 6.
Snažil jsem se tento postup opakovat i pro např.: vyeliminování jedničky, ale nějak se mi nedařilo...
Nejsou prosím nějaké rady...
+ ještě jeden příklad na kombinace:-)
Kolik různých sestav na čtyřhru může utvořit 9 hráčů?
No počítal jsem to jako C(9,4), což je ale špatně, neboť ve výsledku je
C(9,4)*3. A vůbec nechápu proč tam to násobení trojkou je:-(
Předem díky za nakopnutí směrem kupředu...
Tak už jsem na to přišel na ty sčítance. Doufám, že je to správně. Pro ty, které by zajímalo to zajímalo, tak uvádím snad správné řešení:
x1+x2+x3+x4+x5 = 38 platí že x nesmí být {0,1,2}
tedy xi>=3
dosadíme (x1-3)+(x2-3)+(x3-3)+(x4-3)+(x5-3) = 38-5*3
x1'+ x2' + x3' + x4' + x5' = 23
z toho kombinace s opakováním C*(23,5) a výsledek = 560
Napsal jsem pro ověření v rychlosti program, který došel ke stejnému výsledku, takže snad je to správně.
Ale stále ještě nevím ten příklad s těma tenistama...
↑ NetFenix: Vyberu 4 hrace z 9, tedy moznosti. Oznacme tyto vybrane hrace jako A,B,C,D. Jak ted ale muzu utvorit hriste?
A+B proti C+D
A+C proti B+D
A+D proti B+C
Tedy proto je moznosti pro ctyrhru .
↑ NetFenix:K těm sčítancům: chceme 38 kuliček rozdělit na 5 hromádek tak, aby na každé byly alespoň 3. Proto na každou do začátku dáme 3 a zbylých 38-5*3=23 rozdělíme standardním způsobem-umístíme mezi ně 4 oddělovače. Každá z hledanývh možností odpovídá pořadí 23 kuliček a 4 oddělovačů, máme proto celkem možností.
Stránky: 1