Dobry den
Dostali jsme dobrovolny ukol za ktery muzeme dostat peknou znamku, problem je ze nemam tuseni JAK TO VYPOCITAT.
Chtel bych od nekoho kdo se v tom vyzna radu : jake vzorce mam pouzit abych to vypocital ?
Predem dekuji za odpoved !
Zdravím,
budeš potřebovat vypočítat objem vnějšího kuželu a vnitřního kuželu (dutiny) (třeba z výkresu dopočíst jeho rozměry), rozdílem vznikne objem stěny, ze které je tvořen díl (a tedy hmotnost dílu). Objem přepočteš za použití hustoty na hmotnost.
Téma přesunu do SŠ a věřím, že prokážeš samostatné kroky, jelikož se jedna o vylepšení známky.
↑ jelena:
Zdravím,
k tvému návrhu je potřeba ještě dodat, rozdíl poloměrů "vnějšího" k.kužele a "vnitřního" k.k. nebude 6 mm, ale je potřeba přes úhel spočítat (rozdíl je cca 6.67246 mm)
Jinak s ohledem na to, že to je praktické cvičení (a tedy je to nějaký výrobek) bych to já, s ohledem na způsob výroby, (určitě to nikdo nebude soustružit, ale bude to stočený plech) počítal jako povrch pláště komolého kužele, kde neutrální vlákno probíhá uprostřed tloušťky plechu.
Pozn. Zkoušel jsem to oběma způsoby a rozdíl hmotností je přibližně 0.2 kg.
↑ Honzc:
Zdravím a děkuji, já jsem uvedla pokyn "vnitřního kuželu (dutiny) (třeba z výkresu dopočíst jeho rozměry)" bez nějakého dalšího upřesnění, asi by upřesnění vyvstalo, až bych se pustila do výpočtu.
Také bych předpokládala plech. Dokonce by kolega pro "pěknou známku" mohl porovnat objem vypočtený všemi způsoby pro kužel ↑ Honzc: nebo i cestou rozbalení plechu na těleso s podstavou "kousek mezikruží" a výpočet jako pro hranol s nepravidelnou podstavou.
Pozn. Zkoušel jsem to oběma způsoby a rozdíl hmotností je přibližně 0.2 kg.
to by asi chtělo uvádět jako relativní odchylku, jinak moc neřekne, že ano? Děkuji.
↑ Hunter_Cz: ↑ Honzc:↑ jelena:
Já bych to jako rozdíl kuželů rozhodně nepočítal. Je to zřejmě z plechu a jeho okraje asi nejsou kolmé na osu plochy, ale na stranu komolého kužele (odtud asi ten rozdíl). Dále je možné namítnout, že okraje plechu asi nejsou ostré, ale musejí být nějak zabroušeny a je rovněž otázka, zda nula v zadané hustotě je platná, anebo ne (tj. s jakou přesností je hustota zadaná). Podle mě nemá smysl se nad třímetrákovým bůhvíčím hrdlit o hmotnost pytlíku bonbónů a zapisovat výsledek přesněji než na kilogramy :-)
↑ martisek:
Zdravím,
plech také navrhuji:
nebo i cestou rozbalení plechu na těleso s podstavou "kousek mezikruží" a výpočet jako pro hranol s nepravidelnou podstavou.
ovšem okolností zadání neznáme, v názvu je komolý kužel, tedy je možné, že nacvičuji praktické použití poznatků z kuželů (+doplnění z dalších oborů, např. z technického kreslení - opracovaná plochy by byla vyznačena :-)
Podle mě nemá smysl se nad třímetrákovým bůhvíčím hrdlit o hmotnost pytlíku bonbónů a zapisovat výsledek přesněji než na kilogramy :-)
proto nejsem spokojena, když kolega ↑ Honzc: uvedl jen absolutní rozdíl, když doplnil ke které hmotnosti se to vztahuje, tak jsem v klidu :-).
Jak navrhuji - pro "pěknou známku" kolega může přes víkend počítat kužel i plech.