Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte,
mám menší problém pochopiť túto silu. Prečo napríklad na nehmotnej kladke, je ťahová sila rovnaka ktorá pôsobí na oba zavesené telesa. Neviem pochopiť prečo je vôbec rovnaká, aj keď ide o nehmotnú kladku. Chápem, že keď mám nejaké teleso a ťahám ho nejakou silou lankou, tak ťahová sila lanka bude rovnaká z oboch strán, a to preto, lebo je iba sprostredkovateľ sily, čiže keď to dám preč, tak sa nič nezmení, ale potreboval by som to ešte inak vysvetliť, lebo toto mi nestačí. Ako to vlastne funguje.
Ďakujem
↑ m4tQ:
To je velmi jednoduché.
Otáčivý pohyb kladky je určen rovnicí
(M-celkový moment všech sil působících na kladku, J-moment setrvačnosti,
- úhlové zrychlení.)
Protože nehmotná kladka má
, znamená to, že i 
V případě pevné kladky, přes kterou je přehozené lanko na jehož koncích jsou zavěšená tělesa je pak
(T-tahové síly)
A to znamená, že 
vďaka.
A ako to je keď mám napríklad teleso na ktoré tlačim nejakou silou rukou, a medzi rukou a telesom je železná tyčka, aké su potom ťažké sily, ak je tyčka nehmotná, v prípade že sa sústava nepohybuje, alebo že sa pohybuje zo zrýchlením.
Omlouvám se, že vám do toho skáču, ale co vlastně znamená ťažké sily v češtině?
Nechtěl jsi napsat něco jiného?
Když tlačíš silou
na tyčku, tyčka tlačí silou
na těleso a silou
na tvoji ruku (podle zákona akce a reakce).