Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 06. 2013 16:27

m4tQ
Reputace:   

ťahová sila lanka

Ahojte,
mám menší problém pochopiť túto silu. Prečo napríklad na nehmotnej kladke, je ťahová sila rovnaka ktorá pôsobí na oba zavesené telesa. Neviem pochopiť prečo je vôbec rovnaká, aj keď ide o nehmotnú kladku. Chápem, že keď mám nejaké teleso a ťahám ho nejakou silou lankou, tak ťahová sila lanka bude rovnaká z oboch strán, a to preto, lebo je iba sprostredkovateľ sily, čiže keď to dám preč, tak sa nič nezmení, ale potreboval by som to ešte inak vysvetliť, lebo toto mi nestačí. Ako to vlastne funguje.
Ďakujem

#2 20. 06. 2013 17:51

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: ťahová sila lanka

↑ m4tQ:
To je velmi jednoduché.
Otáčivý pohyb kladky je určen rovnicí
$M=J\varepsilon $ (M-celkový moment všech sil působících na kladku, J-moment setrvačnosti, $\varepsilon$ - úhlové zrychlení.)
Protože nehmotná kladka má $J=0$, znamená to, že i $M=0$
V případě pevné kladky, přes kterou je přehozené lanko na jehož koncích jsou zavěšená tělesa je pak
$M=T_1r-T_2r$ (T-tahové síly)
A to znamená, že $T_1=T_2$

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 20. 06. 2013 18:06

m4tQ
Reputace:   

vďaka.
A ako to je keď mám napríklad teleso na ktoré tlačim nejakou silou rukou, a medzi rukou a telesom je železná tyčka, aké su potom ťažké sily, ak je tyčka nehmotná, v prípade že sa sústava nepohybuje, alebo že sa pohybuje zo zrýchlením.

#4 21. 06. 2013 08:58 — Editoval KennyMcCormick (21. 06. 2013 08:59)

KennyMcCormick
Reputace:   49 

Omlouvám se, že vám do toho skáču, ale co vlastně znamená ťažké sily v češtině?

Nechtěl jsi napsat něco jiného?

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

#5 21. 06. 2013 12:11

m4tQ
Reputace:   

možno v tom poslednom príspevku nie je použitý dobrý výraz. Mal som na mysli sily od tej tyče, ktorými pôsobí na ruku a aj teleso.

#6 22. 06. 2013 16:02

KennyMcCormick
Reputace:   49 

Když tlačíš silou $\vec F$ na tyčku, tyčka tlačí silou $\vec F$ na těleso a silou $-\vec F$ na tvoji ruku (podle zákona akce a reakce).

Even if you take the best course of action, the universe is still allowed to say "So what?" and kill you.

Zápatí