Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj, rád bych určil stupně volnosti tohohle systému, který je na obrázku. Jsou to dvě tuhé tyče délky l spojeny pružinou. Když si vezmu, že se jedná o rovinný pohyb a obě tyče jsou pevně uchyceny v jednom konci tak mi na každou tyč zbyde jeden stupeň volnosti. Ale počítá se i ta pružina za vazbu, když není pevná? Jde mi o to, jestli lze sestavit obecné souřadnice popsané pouze pomocí jednoho úhlu, který bude stejný u obou tyčí a nebo musím sestavit obecné souřadnice pro oba úhly. Děkuji za odpověď :)

Zdravím,
stupně volnosti budou dva, protože se jedná o kinematickou charakteristiku soustav, zatímco pružina je „vazbou“ silovou. Dvě planety se taky přitahují gravitační silou, ale za vazbu to nepovažujeme. Pružina je něco podobného.

Jo super, já jsem to právě luštil od kamaráda a ten tam měl jen jeden stupeň a oba úhly stejné a to mi přišlo divné, takže se to shoduje s tím co bych napsal já, protože jsem si to představil jako analogii kyvadel visících dolů spojených pružinou nebo jedno kyvadlo, které má místo provázku také pružinu a ty mají taky 2 :) tak díky moc :))