Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
řeším problém, se kterým si nevím rady.
Mám tlakovou nádobu s dostatečným přebytkem tlaku - cca 300 atm. dále regulační ventil, který udržuje konstantní úroveň tlaku 120 atm. Tato soustava je připojená k válci, jehož světlost může být (technické omezení) mezi 4 až 6 mm. Na válci je zvnějšku nasazený píst (délka mezi 350 až 600mm, technické omezení) o hmotnosti 20-25g. Po otevření regulačního ventilu (solenoid, takže prakticky okamžitě) proběhne adiabatická expanze stlačeného suchého vzduchu a rozpohybuje píst.
Teď problém - jaká je optimální kombinace délky a světlosti válce a délky pístu, aby tento dosažením horní úvrati dosáhl energie 100J? Jak dlouho musí být regulační ventil otevřený, aby píst této energie dosáhl právě v okamžiku dosažení horní úvrati?
Nerozumím tomu jak mám vzít v úvahu měnící se "délku válce" - s tím, jak se píst začne vysunovat se změní zásadně i světlost válce. Snad jsem to popsal dostatečně přesně.
Díky za pomoc všem!
Karel
Zdravím
Jelikož na téma nikdo nereaguje takto zkusím.
Zaprvé vůbec si nejsem jistý, jak je celá úloha myšlena po technické stránce, kdyby byl přiložen náčrtek, dost by to situaci zjednodušilo. Je to třeba už jen kvůli tomu, zdali se píst pohybuje vodorovně či svisle...
"Mám tlakovou nádobu s dostatečným přebytkem tlaku - cca 300 atm. dále regulační ventil, který udržuje konstantní úroveň tlaku 120 atm"
Chápu tedy, že v nádobě mám plyn o tomto tlaku, po otevření ventilu se tlak adiabaticky sníží na 120?
Dále pro jistotu vysvětlit co přesně se myslí pojmem světlost.
Tedy rád pomůžu pokud mi bude nějak přiblíženo zadání, úloha se zatím nejeví jako až moc komplikovaná. (ale kdo ví?)
Děkuji
↑ Brzls:
Dobrý den, moc děkuji za reakci. připojím náčrtek, omlouvám se předem za katastrofální vzhled, ale smysl to vystihuje. Když to vezmu úplně zjednodušeně, na trubce připevněné k redukčnímu ventilu je nasazená o fous větší trubka se dnem. Vzduch z otevřeného ventilu tu nasunutou rouru rozpohybuje. V okamžiku, kdy by píst mohl opustit válec, by měl mít energii 100J.
obrazek:
Zdravím
Tak ještě poslední dotaz, neboť úloha v té podobě jak sem jí pochopil nemá se zadanýma hodnotama řešení - chybí počáteční objem (resp není zadaná velikost modré nádoby)
1. Mám modrou nádobu, neznámý objem, vim co je v ní za plyn (při řešení je důležité vědět jestli se jedná o jednoatomový plyn nebo dvouatomový...), znám počáteční tlak - 300*atmosférickýtlak
2. Nádoba se otevře - plyn se začne roztahovat, tlak plynu tedy musí klesat. Všechno probíhá bez tepelných výměn (adiabaticky)
3. Plyn se roztahuje do roury, jejíž délku ani šířku neznám přesně, snažim se najít jejich ideální kombinaci viz dále
4. Plyn před sebou tlačí píst o hmotnosti m (kolik tedy váží?) a tlačí ho tak dlouho, dokud nebude mít takovou rychlost, aby jeho energie byla 100J
5. V tuto chvíli mě zajímá tlak plynu a jak dlouho to trvalo
Je to tak?? Jestliže ano, pak nám vadí právě to, že neznáme ten počáteční objem. Pokud ho lze považovat za tak velký, že se hodnota tlaku po celou dobu nemění, tak se úloha stává takřka primitivní.
Prosím tedy o upřesnění, pokud je úloha opravdu myšlena takto, tak sem připíšu k čemu sem se dopracoval (i když to není úplně výsledek)
Děkuji
Dobrý den, moc díky za Vaši reakci. Je to přesně jak píšete, tlak je díky redukčnímu ventilu tak velký, že jej lze považovat za konstantní. Jde o určení vhodných parametrů zbytku soustavy - známe jen vstup 300 atm vzduch, tedy dvouatomový plyn, hmotnost pístu 25 g a jeho výslednou energii 100 J.
Tlak by měl být redukčním ventilem udržován na cca 120 atm - to je oproti lahvi dost velký rozdíl, aby byl během činnosti soustavy konstantní. Chceme určit optimální délku a vnitřní průměr válce z daného rozmezí a dobu otevření ventilu. Dále optimální délku pístu z daného rozmezí.
Díky moc za Váš čas,
Karel
Zdravím
Za předpokladu konstantního tlaku se úloha velice zjednoduššuje.
Napřed zjistíme, jaká síla působí na píst.
Kde S je plocha pístu. Vidíme, že síla se s časem nemění.
Teď se pokusíme popsat pohyb pístu. Newtonův zákon dává:
Vidíme že i zrychlení je konstantní
Dále tedy platí:
Jelikož tlak, hmotnost a koncová rychlost jsou pevně zadaná čísla, musíme volit plochu pístu co největší.
Tedy pokud by neexistovalo omezení pro délku válce, zvolili bychom průměr co největší.
Teď se pokusíme najít nějaký vzah, který nám dává do souvislosti plochu a délku válce.
Jelikož je zrychlení konstantní platí
Kde s můžeme považovat za délku válce, tudíž písmeno "v" značí koncovou rychlost. Dosazením za "a":
Po úpravě:
Další postup je myslím zřejmý:
1. Zvolíme největší možný průměr, dosadíme do poslední rovnice a určíme délku válce. Pokud se délka válce pohybuje v dovoleném rozmezí, přeskočíme bod (2). Pokud by délka vycházela větší než je dovoleno, úloha nemá řešení. Pokud vyjde kratší tak...
(2) ... vezmeme co nejkratší možnou délku válce a dosadíme do poslední rovnice a zjistíme plochu S (tedy i průměr).
3. Vypočítáme koncovou rychlost v.
4. Dosadíme do rovnice pro čas. - ˇuloha je vyřešená
Pro úplnost
Je vše jasné a vychází to??
↑ Brzls:
Dobrý den,
moc děkuji, že se mě tak věnujete. Popsaný postup už by měl být dostatečný pro empirické bádání - cílem tedy je co nejkratší píst s co největší plochou.
Myslím ale, že je tam zádrhel.
Pokusím se to popsat z hlediska dění v tom vzduchu.
1) nejprve jsem stlačený v lahvi na 300 atm.
2) poté proudím do redukčního ventilu, který udržuje na vstupu do válce vzhledem ke krátké době otevření konstatní tlak (jaký je pro aplikaci nejvhodnější, tedy dostatečně velký na to, aby byl během doby otevření ventilu konstantní? nevím, odhaduji kolem 120 atm - 1. údaj, který potřebuji zjistit v řešení, zřejmě bude možné pouze odhadnout)
3) nyní se redukční ventil otevírá
4) vyrážím do válce, zatím neovlivňuji píst
5) procházím válcem. Zde již klesá můj tlak, protože expanduji do prostředí s atmosferickým tlakem
6) dosáhl jsem konce válce (jeho délka a vnitřní průměr jsou 2. údajem, který potřebuji zjistit). Zde narážím na dno pístu a začínám pístu předávat energii. Píst může v počátku klást dostatečný odpor, aby jej nerozpohybovala kinetická energie vzduchu přítomného ve válci před otevřením ventilu.
7) píst se začíná pohybovat. A protože je na válci nasunutý zvenčí, moje expanze se tím ještě více zvětší, protože stěny pístu jsou nyní válcem. Jejich větší vnitřní průměr znamená větší expanzi a větší pokles tlaku
8) tlačím píst k maximálnímu vysunutí
9) v momentě, kdy je píst maximálně vysunutý, předal jsem mu energii 100 J za dobu t a uzavírám ventil.
10) už jen dodatek - v těle pístu je v tuto chvíli vyšší tlak než v okolí. Předpokládám, že "raketový efekt", který bude mít zbyteček plynu z těla pístu výslednou energii prakticky neovlivní?
Ta soustava vzorců ve Vašem příspěvku, ještě jednou děkuji, podle mě nepokrývá dva faktory. Pokles tlaku při průchodu válcem, a ještě větší pokles tlaku při expanzi plynu do prostoru, který vzniká pohybem pístu.
Dobrý den
2) Jestliže je láhev plynu dostatečně velká, lze za konstantní považovat jakýkoli tlak, tudíž volíme co největší možný.
4) Vyrážím do válce, neovlivňuji píst - vzduch píst začne ovlivňovat okamžitě, neboť píst se nepohybuje z toho důvodu, že v něm i mimo něj je tlak stejný (a to atmosferický). Ale jakmile tam začne proudit vzduch, tak tlak vzroste prakticky okamžitě. Sice nevzroste na danou hodnotu okamžitě, ale postupně, nic méně píst se začne pohybovat hned.
5) Zde již klesá můj tlak - To je nejspíš pravda tento faktor sem nezapočítával, neboť sem si situaci představoval trochu jinak (špatně :) )
6) Pakliže klade ze začátku nějaký odpor, je potřeba tento odpor nějak přesněji popsat, nic méně to musí být součást zadání, neboť v ideálním modelu situace píst žádný odpor klást nebude.
7) Ano tlak teoreticky trošku poklesne, nicméně jelikož se jedná o milimetry, bude tato změna nepatrná (tlak se vyrovná téměř okamžitě). To že se píst bude pohybovat taky nezpůsobí pokles tlaku, neboť pohyb pístu je snaha tlaky vyrovnávat.
Celou situaci tam komplikuje právě ten časový úsek těsně po otevření ventilu. Zkusím něco najít o šíření tlaku v plynech a situaci zkusím přehodnotit.
Dále by mě zajímalo jak jste k takové úloze přišel? Pokud se jedná jen o praktické využití tak bych se spíše přiklonil k experimentálnímu určení ideálních rozměrů.
Stránky: 1