Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ miládka:
Ahoj,
tomu zadání moc nerozumím. Tvrzení "vyhrává každý čtvrtý los" může prodejce dodržet jen tak, že vždy tři zakoupené vyhrát mohou a nemusejí, ale ten čtvrtý vždycky vyhraje. V tom případě při zakoupení sta losů jich musí vyhrát nejméně pětadvacet. Je to úplně něco jiného, než kdyby tvrdil, že pravděpodobnost výhry je jedna čtvrtina. To (striktně vzato) ověřit nelze. I při této pravděpodobnosti totiž mohu mít takové štěstí, že mi může vyhrát všech sto, anebo můžu mít taky velkou smůlu a nemusí vyhrát žádný.
↑ martisek:
Tvrzení prodávajícího, že vyhrává 4tý lose je jenom kvůli tomu, abychom věděli že p=0,25 poté použijeme binomické rozdělení. Snad.
↑ Creatives:
takže p=0,25; q=0,85; n=100; k=16 spočítám, vyjde mi 0,010 je to možné? každopádně moc děkuji
↑ miládka:
Nedočetl jsem pořádně otázku. Není tam určete pst ale ověřte.
Myslím si, že budeš testovat hypotézu H0: p=0,25 (alternativní rozdělení) a použiješ statistiku

Dál zvládneš?