Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

A jak jsi udělal graf bez těch informací? Že by počítač?
1) asymptota bez smernice: spocitej si limitu v bode nespojitosti (zprava a zleva). Pokud bude nevlastni, tak tam mas asymptotu
2) asymptota se směrnicí, na to máš vzorce. k = lim f(x)/x, do nekonecna; q = lim (f(x) - kx), do nekonecna; y = kx + q
3) stac. body - máš první derivaci?
4) inflexe - máš druhou derivaci?
5) průsečíky s osou - s osou y to nemá průsečík (víš proč?) s osou x v bodě [-2; 0], víš proč?
asymptoty: je potreba spocitat limity v nule (bod nespojitosti) a v nekonecnu (asymptoty jsou totiz vodorovne)
S nekterymi dalsimi kroky pomuze MAW - zadejte si tam svoji funkci a treba Vam to bude stacit.
↑ kaja.marik:
graf mi udelal pocitac , me to prave pořad vychází divně nemam moc dobrou hlavu na matiku. mohli byste mi prosim vypocitat aspon ty asymptoty?? ty mi prave vychazej porad nak podivne ty derivace celkem davam ale ty asymptoty mi porad nejdou. :(
↑ halogan:
aha tak dik jen bych fakt potreboval ty asymptoty byl bych vam vdecnej
↑ bentrix:
"to" je Derive?
Ten graf je spatne. Zkuste SAGE a prikazy
P=plot(log(4*x^2),(x,-6,6))
show(P)
↑ kaja.marik:
no me ten muj graf vyhodila i tato stranka
http://wood.mendelu.cz/math/maw/graf/gr … funkce=log((4-(x^2)))+&xmin=-5&xmax=5&ymin=-10&ymax=10&naturallog=1&logbase=3&tlacitko=Odeslat
a nevite ty asympptoty?? me to porad nejde :(
Halogan kreslil a resil ln(4*x^2) a to je neco jineho nez ln(4-x^2)
vsiml jsem si toho az ted.
I ten muj prikaz pro sage potrebuje opravit.
asi se vyplati psat
a ne "g(x)=ln(4-xna druhou) ", pak k takovym nedorozumenim nebude dochazet
↑ kaja.marik:
tak sory ale kdyz se vykresli tento graf tak prusecik osou y je v ln 4 a s osou x √3 a -√3. a nevedel bys ty asymptoty??

↑ bentrix:
OMLOUVÁM SE! Má nepozornost. Přehlédl jsem se. Mohl jsi mě na to upozornit, když jsi viděl můj výpočet, abychom toto nedorozumění ukončili dříve.
No to je jedno. Průsečíky máš tedy správně.
A derivace:
↑ halogan:
no ja sem to blbe opsal a teda pro jakou limitu bych to mel pocitat ?? ∞??
ted sem pocital asymptotu se smernici pro +∞,-∞ a vyslo mi 0

↑ andrééé:
A k čemu jsi se dostal? Ať najdeme tvoji chybu
Problém tady bude asi (1-x)^{1/3}. Derivuje se to jako složená funkce.