Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 06. 2013 15:10 — Editoval Elune (27. 06. 2013 15:13)

Elune
Škola: ZČU - FAV
Pozice: Student
Reputace:   

Hessova matice

Ahoj, prosím o radu. Mám určit Hessovu matici funkce $f(x,y)=x\cdot e^{y}$. Tak nejdřív jsem chtěla najít stacionární body. Derivací dle x a poté dle ypsilon jsem dostala soustavu
$e^{y}=0$
$x\cdot e^{y}=0$
po úpravě jsem dostala, že $y=ln (0)$, ale přirozený logaritmus nuly neexistuje, jak mám v tomhle případě postupovat, když mám jen jeden bod, a to $x=0$ z druhé rovnice? Hessova matice neexistuje? Je vůbec možné, aby neexistovala? (Nezdá se mi drivace $\frac{\mathrm{d} }{\mathrm{dy} }$), myslím, že by to mělo být $xye^{y-1}$, ale WA tvrdí, že to tak není.)

• (téma jako vyřešené označil(a) Elune)

#2 27. 06. 2013 15:31

LukasM
Reputace:   193 

Re: Hessova matice

↑ Elune:
Ta "úprava" je špatně. Rovnice $e^{y}=0$ prostě nemá řešení, a žádná úprava není třeba. Funkce nemá stacionární bod.

Ale Hessova matice existuje, ta žádný stacionární bod nepotřebuje. Je to matice ve které jsou druhé derivace, tedy zůstanou v ní x a y.

#3 27. 06. 2013 15:36

Elune
Reputace:   

↑ LukasM: Aha, děkuju. A co ta derivace podle y? Jak je správně?

#4 27. 06. 2013 15:42

LukasM
Reputace:   193 

↑ Elune:
Tak jak píše wolfram, stejná jako původní funkce. Ten exponent se takhle shazuje v případě že je proměnná umocňovaná na něco konstantního, třeba $\left(x^3\right)'=3x^2$. Ty tady ale máš opačný případ - konstantu umocněnou na tu neznámou. Takže použij to, že $\left(e^x\right)'=e^x$ (když derivuješ podle x).

#5 27. 06. 2013 15:44

Elune
Reputace:   

↑ LukasM:No jo, já jsem pitomá. Díky moc.

Zápatí