Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 06. 2013 22:12

Vincee
Reputace:   

Parametrizace kružnice s posunutým středem. Určení mezí pro RO

Zdravim a prosim o radu.

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-06/02829_02.png

Jde mi o parametrizaci křivky jíž je kružnice o poloměru r=1 a středu S[2;0]
Výslednou plochou je pulkružnice.

Meze pro $\varphi $ jsou $\varphi \in <0;\frac{\Pi }{2}>$

Při určování mezí pro $\varrho $ mam ale problem. Narazil jsem na ruzne zdroje a mam nejasnosti zda do substituce zahrnout souřadnice posunutého středu nebo ne.

naznačil by mi nekdo postup a případně správné meze? pokud totiž použiju transformace
$x = \varrho \cos \varphi  + 2$

$y = \varrho \sin \varphi $

a následně je dosadím do rovnice kružnice, vychází mi $\varrho = 1$

pokud by tedy meze v tomto případě byly $ \varrho \in <0;1>$  tak docházím s těmito hodnotami k špatnému výsledku.
Mam nejasnosti zda se meze maji vztahovat k počátku souřadnicové soustavy či středu kružnice.
Správný výsledek má být $[\frac{4}{3}]$

#2 25. 06. 2013 21:59

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Parametrizace kružnice s posunutým středem. Určení mezí pro RO

Zdravím,

Já bych řekla, že všechno máš v pořádku, až na meze pro úhel - má být $\varphi \in \langle 0; \pi \rangle$.
Použitím $x = \varrho \cos \varphi  + 2$ jsi posunul střed kružnice (2, 0) do středu souřadnic (podrobně 2. způsob transformace na str. 33 v odkazu), ovšem při Tvém zvoleném úhlu projdeš pouze čtvrtkruh, ale potřebuješ projít půlkruh. Zkus si to tak přepočítat. V pořádku? Děkuji.

#3 26. 06. 2013 06:23

Vincee
Reputace:   

↑ jelena:
1.
Přepočítal jsem, ale nevyšlo mi to.
Došel jsem k výsledku $\frac{3\pi ^{2}-32}{24}$

2.
Take jsem to zkoušel druhym zpusobem a to tak, že sem do transformací nezahrnul posunutý střed, ale použil jsem klasickou transformaci kterou jsem pak dosadil do rovnice kružnice abych spočítal meze pro $\varrho $ a došel jsem k výsledku:
$\varrho \cdot (1-4\varrho \cdot \cos \varphi )=3$

z toho jsem si zkusil odvodit horní mez jako $(4\varrho \cdot \cos \varphi )+3$ a dolní mez od $1$
V řešených příkladech ktere jsem viděl žadne číslo na prave straně nepřebývá takže jsem si s tim moc nevěděl rady, ale když sem se koukl na obrazek tak mi to přišlo logicke přičíst ale bohužel ani tenhle výsledek nebyl spravny.
Takže sem neuspesny.

#4 26. 06. 2013 09:30 — Editoval vanok (26. 06. 2013 09:30)

vanok
Reputace:   742 

Poznàmka: urob to na dve etapy
Prva= translacia stredu kruhu
Druha= klasika

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#5 26. 06. 2013 09:44

jelena
Jelena

↑ vanok:

Zdravím,

děkuji za příspěvek, téma zůstávalo trochu nepovšimnuté. Transformaci, bych řekla, že kolega provedl - ↑ úvodní příspěvek: + můj komentář s odkazem, ale asi nějaká nepozornost při integrování (nevypadlo něco ze zápisu?)

Mně vyšlo k integrování po převodu na polární: $(\varrho \cos \varphi  + 2)(\varrho \sin \varphi)\varrho \d \varrho\d \varphi$ v mezích $ \varrho \in <0;1>$, $\varphi \in \langle 0; \pi \rangle$. Kontrola WA - původní, po převodu na polární.. Souhlasí to? Děkuji.

#6 26. 06. 2013 11:15

vanok

Pozdravujem ↑ jelena:. Ano podla mna je to ok.

Srdecne Vanok
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#7 26. 06. 2013 14:49 — Editoval Vincee (26. 06. 2013 14:51)

Vincee
Reputace:   

↑ jelena:
Zdravím,
začátek máme stejně, ale zřejmě je problém někde dál ve výpočtu, asi systematická chyba.
Už po několikate to počitam a nevim kde je problem.
Počítám zde:
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-06/51004_DSC_2050f.jpg

#8 26. 06. 2013 14:58

vanok

Poznamka: zmena premenej sa tyka aj hranic  intégrala

Srdecne Vanok

#9 26. 06. 2013 15:24 — Editoval Vincee (26. 06. 2013 15:42)

Vincee
Reputace:   

↑ vanok:
Diky, ted už to sedí.
Jeste jsem se chtel zeptat
Pokud bych použil transformaci bez použití souřadnic posunutého středu, ale pouze tyhle.
$x = \varrho \cos \varphi $
$x = \varrho \sin \varphi $

jake by pak byly meze?

tuším že pro úhel $\varphi \in <0;\frac{\Pi }{2}>$

ale jake by byly pro poloměr? když transformaci dosadím do rovnice kružnice, dostávám se po úpravě k výrazu:
$\varrho \cdot (\varrho-4 \cdot \cos \varphi )=-3$
jak ale z tohoto dostat horní mez?
$ \varrho \in <1;?>$

Dolní by podle mě měla být $1$ kdyby na prave straně rovnice byla $0$ pak bych si myslel že horní mez je $4 \cdot \cos \varphi $
ale protože je na prave straně jeste trojka nevím jak to ovlivní výslednou horní mez.

#10 28. 06. 2013 12:23

jelena
Jelena

↑ Vincee:

Zdravím,

ze zápisu $\varrho \cdot (\varrho-4 \cdot \cos \varphi )=-3$ se také podaří vyjádřit $\rho=f(\varphi)$ (řešením kvadratické rovnice s neznámou $\rho$), ovšem potom mi $\varphi$ přišlo k vyjádření složité.

Zde je problém (alespoň já to tak vidím), že pokud umístím průvodič do počátku souřadnic (bez transformace rovnice zadané kružnice také do počátku), potom s průvodičem vykreslím něco jiného, než zadaná oblast. Zkusila jsem ještě krok opačný: vyjádřit  $\varphi=g(\varrho)$, to šlo z $\varrho \cdot (\varrho-4 \cdot \cos \varphi )=-3$ pohodlně (a jednoznačně na zadaném intervalu): $\varphi=\mathrm{arccos}\(\frac{\varrho^2+3}{4\varrho}\)$, $ \varrho \in \langle 1;3\rangle$, výsledek, ale jak pohodlně by se to integrovalo ručně, to jsem zatím nezkoušela.

Věřím, že někdo z odborně zdatných kolegů si tématu ještě povšimne a zkritizuje můj postup, případně doplní, jak na to - takových příkladů opravdu moc nebývá (vzory zadání a transformace).  Kolegům děkuji.

Zápatí