Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim a prosim o radu.
Jde mi o parametrizaci křivky jíž je kružnice o poloměru r=1 a středu S[2;0]
Výslednou plochou je pulkružnice.
Meze pro
jsou 
Při určování mezí pro
mam ale problem. Narazil jsem na ruzne zdroje a mam nejasnosti zda do substituce zahrnout souřadnice posunutého středu nebo ne.
naznačil by mi nekdo postup a případně správné meze? pokud totiž použiju transformace 

a následně je dosadím do rovnice kružnice, vychází mi 
pokud by tedy meze v tomto případě byly
tak docházím s těmito hodnotami k špatnému výsledku.
Mam nejasnosti zda se meze maji vztahovat k počátku souřadnicové soustavy či středu kružnice.
Správný výsledek má být ![kopírovat do textarea $[\frac{4}{3}]$](/mathtex/d4/d469450362dfa9f0b155aa812481c421.gif)
Zdravím,
Já bych řekla, že všechno máš v pořádku, až na meze pro úhel - má být
.
Použitím
jsi posunul střed kružnice (2, 0) do středu souřadnic (podrobně 2. způsob transformace na str. 33 v odkazu), ovšem při Tvém zvoleném úhlu projdeš pouze čtvrtkruh, ale potřebuješ projít půlkruh. Zkus si to tak přepočítat. V pořádku? Děkuji.
↑ jelena:
1.
Přepočítal jsem, ale nevyšlo mi to.
Došel jsem k výsledku 
2.
Take jsem to zkoušel druhym zpusobem a to tak, že sem do transformací nezahrnul posunutý střed, ale použil jsem klasickou transformaci kterou jsem pak dosadil do rovnice kružnice abych spočítal meze pro
a došel jsem k výsledku: 
z toho jsem si zkusil odvodit horní mez jako
a dolní mez od 
V řešených příkladech ktere jsem viděl žadne číslo na prave straně nepřebývá takže jsem si s tim moc nevěděl rady, ale když sem se koukl na obrazek tak mi to přišlo logicke přičíst ale bohužel ani tenhle výsledek nebyl spravny.
Takže sem neuspesny.
Poznàmka: urob to na dve etapy
Prva= translacia stredu kruhu
Druha= klasika
↑ vanok:
Zdravím,
děkuji za příspěvek, téma zůstávalo trochu nepovšimnuté. Transformaci, bych řekla, že kolega provedl - ↑ úvodní příspěvek: + můj komentář s odkazem, ale asi nějaká nepozornost při integrování (nevypadlo něco ze zápisu?)
Mně vyšlo k integrování po převodu na polární:
v mezích
,
. Kontrola WA - původní, po převodu na polární.. Souhlasí to? Děkuji.
Pozdravujem ↑ jelena:. Ano podla mna je to ok.
Poznamka: zmena premenej sa tyka aj hranic intégrala
↑ vanok:
Diky, ted už to sedí.
Jeste jsem se chtel zeptat
Pokud bych použil transformaci bez použití souřadnic posunutého středu, ale pouze tyhle.

jake by pak byly meze?
tuším že pro úhel
ale jake by byly pro poloměr? když transformaci dosadím do rovnice kružnice, dostávám se po úpravě k výrazu:
jak ale z tohoto dostat horní mez?
Dolní by podle mě měla být
kdyby na prave straně rovnice byla
pak bych si myslel že horní mez je 
ale protože je na prave straně jeste trojka nevím jak to ovlivní výslednou horní mez.
↑ Vincee:
Zdravím,
ze zápisu
se také podaří vyjádřit
(řešením kvadratické rovnice s neznámou
), ovšem potom mi
přišlo k vyjádření složité.
Zde je problém (alespoň já to tak vidím), že pokud umístím průvodič do počátku souřadnic (bez transformace rovnice zadané kružnice také do počátku), potom s průvodičem vykreslím něco jiného, než zadaná oblast. Zkusila jsem ještě krok opačný: vyjádřit
, to šlo z
pohodlně (a jednoznačně na zadaném intervalu):
,
, výsledek, ale jak pohodlně by se to integrovalo ručně, to jsem zatím nezkoušela.
Věřím, že někdo z odborně zdatných kolegů si tématu ještě povšimne a zkritizuje můj postup, případně doplní, jak na to - takových příkladů opravdu moc nebývá (vzory zadání a transformace). Kolegům děkuji.
Stránky: 1