Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
jak byste rozlozili na parcialni zlomky polynom ?
10+5x
-----------------
x^2 + 3x + 6
↑ kralovnicka: Rekl bych, ze vzhledem k tomu, ze
je nerozlozitelny polynom v
, tak to uz parcialni zlomek je sam o sobe.
aaa ja zapomela jmenovatel dat cely na druhou.... ale jak bude vypadat jmenovatel?
↑ kralovnicka:
porad to bude parcialni zlomek
↑ kaja.marik:
ale kdyz je rozkladas tak prece v ciniteli musis mit takovy to Ax1+x1...a ja ted nevim jak to je a nevim jak je to kdyz tam je ve jmenovateli takovej tvar...
kralovnicka napsal(a):
↑ kaja.marik:
ale kdyz je rozkladas tak prece v ciniteli musis mit takovy to Ax1+x1...a ja ted nevim jak to je a nevim jak je to kdyz tam je ve jmenovateli takovej tvar...

↑ Radek:
a nemohlo by to byt..
Ax1 + B Ax2 + B
------------ + ---------------------
x^2+3x+6 (x^2+3x+6)^2
???
parcialni zlomky
takze to je primo parcialni zlomek (druha odrazka)
↑ Radek:
tohle ale nejsou parcialni zlomky ...
↑ kralovnicka: Samozrejme, ze ma. Radek to ma spatne. Spravne je to takto:
.
Protoze rozklad je jednoznacny a jedno reseni je hned videt (=zadani), neni co pocitat: A=B=0, C=5, D=10 --> tedy je to parcialni zlomek sam o sobe.
↑ musixx:
super tenhle rozklad se mi už libi vic..:) dik!
↑ kralovnicka:
jak se to lisi od toho zadani a od toho, co tu porad opakujeme?
btw: to co ma Radek sice neni rozklad na parzialni zlomky, ale je to uprava, kterou by potom pouzil clovek, ktery to chce integrovat. Asi si myslel, ze kralovnicka se uci integralni pocet.
kaja.marik napsal(a):
↑ kralovnicka:
jak se to lisi od toho zadani a od toho, co tu porad opakujeme?
btw: to co ma Radek sice neni rozklad na parzialni zlomky, ale je to uprava, kterou by potom pouzil clovek, ktery to chce integrovat. Asi si myslel, ze kralovnicka se uci integralni pocet.
Pravda, příště budu pozornější :)
ale podle toho vzorce co napsal musixx 15:50 to pak neni to co napsal musixx 14.58 ne? kdyz je stejný jmenovatel, tak v citateli by se porad melo opakovat A1x + B1, A2x + B2......nebo ne?
↑ kralovnicka:
Nelisi - az dosadite za ty koeficienty do
tak vyjde Vaše původní zadani. Vzdyt to tam musix i pise. Nebo Vy ty odpovedi nectete?
↑ kralovnicka:
pro k=2 dostaneme ze druheho vzorce ten prvni. Jak se jmenuji konstanty je jedno. Muzem jim dat i zenska jmena, nemusi se to porad jenom indexovat.