Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
nechť množina M je lineárně uspořádaná a nechť má vzhledem k tomuto uspořádání nejmenší a největší prvek. Nechť f je (ostře) rostoucí zobrazení z M do M (tj. pro x<y je f(x)<f(y)). Dokažte nebo vyvraťte, že f má pevný bod - tj. existuje c takové, že f(c)=c.
Ahoj ↑ check_drummer:,
pozri si napr toto http://en.wikipedia.org/wiki/Fixed_poin … ematics%29
Odpoved na tvoju otazku je ako napisal kolega↑ OiBobik:, vseobecne nie.
Ale za urcitych hypotez, odpoved je kladna.
↑ OiBobik:
Ahoj, díky, to je pravda. Já jsem spíš přemýšlel o takových množinách, ze kterých nedovolíme "vyndavat" prvky - ovšem toto bych musel nějak striktně podchytit (např. pomocí nějaké souvislosti, spojitosti, apod.). (A somozřejmě jsem to měl uvést.) Pro začátek se ptejme, zda existuje zobrazení f bez pevného bodu pro . Pro
si myslím, že pevný bod existuje vždy - důkaz by vhodně využil existence suprema každé podmnožiny M - ovšem pokud budeme jen v racionálních číslech, není důkaz (ne)existence pevného bodu na první pohled zřejmý (alespoň pro mě).
Napadlo mě zkoumat f(M),f(f(M)),..., ovšem tato posloupnost nemusí konvergovat k jednobodové množině (myslím si).
↑ check_drummer:
Co se tyce prikladu , staci vzit funkci
- ta ma potencialni pevny bod iracionalni, takze skutecne nema pevny bod.
Myslim, ze priklad uz mit vzdy pevny bod bude.
Podobne si myslim, ze pevny bod bude existovat, kdykoli to bude dobre usporadani.
Pridavam jeste dukaz tech dvou domnenek:
Oznacme a
.
Buno o predpokladejme, ze krajni body nejsou pevne body - pak je jiste
neprazdna.
A) Pripad : Tvrdime, ze
:
Necht ne, tedy . Pak z vlastnosti infima existuje
. Tedy z
, zaroven vsak
, tedy
. To je spor.
B) At uz jde o dobre usp. nebo o pripad , diky A) mame, ze
. Tedy
. Pro spor predpokladejme, ze
. Pak na jednu stranu,
, tedy
. Na druhou stranu,
a
je rostouci, tedy
. To je spor. Nutne tedy nastava rovnost.
Pozn: zda se mi, ze stejny dukaz projde i pro neostre verze, tj pro neklesajici funkci.
Stránky: 1