Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 06. 2013 17:34

mirexx
Zelenáč
Škola: EUKE PHF
Pozice: student
Reputace:   

parcialna derivacia

Zdravim mam problem dopocitat nasledujuce priklady, vie mi niekto pls poradit co s tym, pripadne nejake laicke vysvetlenie?

http://www.fastimages.eu/images/img2013061.jpg
http://www.fastimages.eu/images/img201ege.jpg

Dakujem za pomoc :]

#2 13. 06. 2013 21:58

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: parcialna derivacia

Zdravím,

začal jsi správně, ovšem v zadání funkce je také složená funkce, kterou je třeba doderivovat (jak v jednom, tak v druhém zadání). Obdobně budeš postupovat i při derivování po dy (x bude považována za konstantu a pozor na složené funkce). Dost přehledně (také video) je tady. Pokud budeš potřebovat podrobnější vysvětlení ke Tvé úloze, přepiš, prosím zadání a Tvůj výpočet pomocí Editoru TeX (napravo od okna zprávy). Také můžeš použit MAW, rozepíše podrobně (viz úvodní téma sekce VŠ). Děkuji.

#3 14. 06. 2013 17:06

mirexx
Zelenáč
Reputace:   

Vdaka zatial za odkazy, z casti pomohli. Zajtra sa planujem zazrat do matiky tak uvidime ako si poradim :]

#4 02. 07. 2013 11:17

mirexx
Zelenáč
Reputace:   

mam este jeden problem, s ktorym by som potreboval pomoct.
Mam $z=\sqrt{xy}.e^{4y}$ riesil som to ako sucin. Derivacia podla x mi vysla, no k vysledku derivacie podla y sa neviem dopatrat. Neviete mi prosim niekto poradit ako to vypocitat? Dakujem.

#5 02. 07. 2013 13:07

jelena
Jelena

↑ mirexx:

Zdravím,

při derivování podle y můžeš "konstantu" $\sqrt x$ vytknout s derivovat jen součin uvnitř závorky (nezapomenout, že $e^{4y}$ je složená funkce) $z=\sqrt{x}\(y^{\frac12}\cdot e^{4y}\)$. Pokud nepomůže MAW (zkoušel jsi?), přidej svůj postup sem, děkuji.

#6 02. 07. 2013 15:08

mirexx
Zelenáč
Reputace:   

no moj vypocet vyzera takto: $\sqrt{x}.\frac{1}{2}y^{-\frac{1}{2}}.e^{4y}.4$ vysledok : $\frac{\sqrt{x}.4.e^{4y}}{2.\sqrt{y}}$

#7 02. 07. 2013 15:10

Hanis
Veterán
Místo: Brno
Škola: PřF MUNI - Statistika a analýza dat
Pozice: Děvče pro všechno
Reputace:   148 

To je totožné.

#8 02. 07. 2013 16:19

mirexx
Zelenáč
Reputace:   

no to hej.. ale je to aj spravne ?

#9 02. 07. 2013 18:51

jelena
Jelena

↑ mirexx:

nevím, jak na správnost nahlíží kolega ↑ Hanis:, ale podle mne není správné ani jedno - nevidím v tom derivaci součinu (pokud derivuješ po y). Rozepíš to, prosím: $z^{\prime}_y=\(\sqrt{x}\(y^{\frac12}\cdot e^{4y}\)\)^{\prime}_y$. MAW jsi zkoušel pro kontrolu? Děkuji.

#10 02. 07. 2013 19:54

Hanis
Veterán
Místo: Brno
Škola: PřF MUNI - Statistika a analýza dat
Pozice: Děvče pro všechno
Reputace:   148 

↑ jelena:

To, že není správné ani jedno, je zbytečně silné tvrzení, díky ekvivalence ↑ Hanis: stačí vědět, že není správné aspoň jedno :-)

Já nederivoval, nýbrž předpokládal, že  se jedná o výsledek vlastního výpočtu a učebnice. Co se týče vlastního počítání, plně důvěřuji ↑ jelena: :-)

#11 02. 07. 2013 23:54

jelena
Jelena

↑ Hanis:

(c) :-) Děkuji však za důvěru v mé derivování (termínovaně správně přebývám ve stavu uklizenosti stolu, tedy ani papír na derivování nemám).

Hlavně z kolegy mirexx se pokouším vydobýt informaci, zda již našel a použil MAW. Všimli jste si vůbec změn v horní liště? :-)

#12 03. 07. 2013 08:29

mirexx
Zelenáč
Reputace:   

jj nasiel som to vlozil som tam svoj priklad ale skusil som rozne zapisy vkladu ako mi program doporucoval no stale to nevedel riesit.. neviem kde je chyba :/ sam s tym prikladom zial neviem pohnut..

#13 03. 07. 2013 09:40

jelena
Jelena

↑ mirexx:

V historii MAW (cca od 11 hodin ranních včera do teď) jsem žádné podobné vložení nenašla. Napiš, prosím, zápis, jak jsi vkládal. Pokud problém s MAW, je zde také sekce podpory.

Jinak k úloze (ruční postup): zkus, prosím, nejdřív zderivovat funkci $5y^3e^{y}$, potom  $5y^{\frac12}e^{4y}$ a napiš, prosím, svůj postup, pokud je zájem o hledání problému. Pravidla pro derivaci součinu a složené funkce znáš? Děkuji.

Zápatí