Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
můžu se prosím zeptat na závěrečnou část paradoxu ... v podmnožině X je prvek beta, pro který neexistuje zobrazení. a pak je nějaké y ležící v alfa takový, že jeho zobrazením dostaneme podmnožinu ... neměl bych ale dostat tu druhou množinu?
Nvm prostě, jak se mohli z množiny dostat zobrazením do podmnožiny ...
Díky za radu :)
↑ martin21:
Ahoj.
Důkaz Cantorovy věty provedený v češtině (snad to bude srozumitelnější) je uveden zde, příspěvek #3.
Pokud ještě zbyde nějaká nejasnost, ptej se.
↑ Rumburak:
Díky moc, konečně jsem to pochopil :) Ještě se chci zeptat, jak by to vypadalo pomocí pojmů subvalence a ekvivalence množin. Tedy bez zavedení axiomu výběru??? Nastaly by nějaké rapidní změny v důkazu.
Ještě si ověřuji raději info, rpotože wikipedii jsem přestal nějak věřit :( Nemůže tedy existovat zobrazení prosté zobrazení z P(M) do M, ale takovým je identické zobrazení ... Nemýlím se?
Díky :) :) :)
↑ martin21:
Mas aj nejaky konkretny priklad kde na wiki maju nejaku chybu v matematike?
↑ Brano:
Řešil jsem Russelův paradox ... a byly tam populární variace s holičem, takže jsem hledal přesnou souvislost, ale pak mi bylo řečeno, že obě ty věty ukazují na jiný problém. Takže nevím, zda je to přesně chyba, ale 100 % jistý si taky nejsem...
I když na to teďkom koukám, ono to spíš byla chyba u mě, překvapivě teda ...
to ze sa nejedna presne o russelov paradox je napisane v 3. riadku pod "seznamy na wikipedii"
↑ martin21:
Nejsem natolik vyškolený v TeXu, abych v něm uměl obvyklé symboly používané pro subvalenci a ekvivalenci množin
(proto jsem C. větu tehdy formuloval pomocí mohutností množin, kde ty symboly nejsou potřeba) , takže si
nyní vypomohu náhradnímíi symboly.
Jsou-li
množiny, potom budeme psát
(čteme: množina A je subvalentní množině B) , právě když existuje prosté zobrazení
;
(čteme: množina A je ekvivalentní množině B) , právě když existuje prosté zobrazení
takové, že
;
(čteme: množina A je ostře subvalentní množině B) , právě když
.
Cantorova věta: Pro libovolnou množinu
je
.
Důkaz.
Je-li
, potom
, z toho plyne
.
Předpokládejme nyní, že
. Existuje tedy prosté zobrazení
, jehož definičním oborem je
a oborem hodnot
.
Uvažujme množinu
.
Zřejmě
a tedy vzhledem k vlastnostem funkce
existuje (a to právě jedno)
takové, že
.
Ptejme se, zda platí
nebo naopak
. Snadnou úvahou dospějeme ke sporu
tehdy a jen tehdy, když
.
Celkem tedy máme dokázáno
, takže
.
Nemůže tedy existovat zobrazení prosté zobrazení z P(M) do M, ale takovým je identické zobrazení ... Nemýlím se?
Mýlíš se. Uvažuj příklad:
, potom
.
Je-li
identické zobrazení definované na množině
, pak oborem jeho hodnot je rovněž
, takže třeba
.
A teraz si pozri co sa presne rozumie pod Cantorovym paradoxom, ( tiez znamy pod menom: paradox najvadcieho kardinalu)
http://en.wikipedia.org/wiki/Cantor%27s_paradox
Inac paradoxy posluzili na vytvorenie axiomatickych teorii mnozin, ktore su formulovane tak, ze tie paradoxy sa v nich neobjavia.
Pre matematicku kulturu, si pozri nieco aj o naivnej teorii mnozin.
↑ martin21:
Ani nie, treba si uvedomit, ze wikipedia je pisana jej pouzivatelmi a nie nejakou neomylnou autoritou. Teda zaruka jej spravnosti je len v tom, ze dany clanok muselo citat dostatocne vela ludi. T.j. mozu sa tam vyskytnut chyby a treba byt opatrny.
Ale realne som este ani raz nenarazil na chybu v matematickom clanku na slovenskej, ceskej a anglickej wiki (podotykam, ze v drvivej vacsine citam anglicku). To je ASI kvoli tomu, ze chyby v matematike sa asi rychlo najdu a opravia.
Stránky: 1