Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prajem pekny den,
mam jeden problem ktory by som potreboval vyriesit.
Otazka je takato: Kedy vynalozim vacsie pracovne usilie pri praci?
Zadanie:
Varianta 1.: Su dvaja pracovnici ktori nesu bremeno o vahe 20 kg kazdy z nich prekona 40 schodov. Obaja maju vlastnu vahu 70-80 kg a vysku 170-180 cm.
Varianta 2.: Su dvaja pracovnici ktori nesu bremeno o vahe 20 kg jeden prkona 20 schodov aj druhy prekona 20 schodov. Obaja maju vlastnu vahu 70-80 kg a vysku 170-180 cm.
Dufam ze som to napisal zrozumitelne ak by boli nejake otazky rad doplnim.
Prosim pomozte mi s touto ulohou.
Dakujem Michal

↑ caran:
Stejně, jelikož práce je rovna potenciální energii
a v obou případech přenesou jak sebe, tak i břemeno do stejné výšky a je jedno, jakým způsobem.
Pokud jsem tedy pochopil zadání dobře, že oba vyjdou po tech 40 schodech
↑ marnes:
Ja si mylim, ze sa na to mozme pozriet takto: V kazdom pripade ma bremeno rovnaku vahu, robotnici maju rovnaku vahu aj vysku. Cize sa staci pozerat na rozdiel medzi tymito dvomi vetami: 1. Kazdy z nich prekona 40 schodov a 2. Jeden prekona 20 schodov aj druhy prekona 20 schodov. Kedze maju bremeno nejakej pevnej dlzky a nesu ho hore schodmi, kazdy z nich musi urobit rovnaky pocet krokov. Z druhej vety je jasne ze kazdy spravil 20, takze sa namahali 20 dlzok, kdezto v prvom pripade musel kazdy prejst 40 schodov , cize dvojnasobok. Takze menej prace sa urobi pri druhej variante.
Ale veru mozem sa mylit.
Cele je to o tom ze veta: Kazdy z nich prekona 40 schodov, je ekvivalentna vete: Jeden prekona 40 schodov aj druhy prekona 40 schodov. A kedze v druhom pripade je to to iste, ibaze s polovicnym poctom schodov (v pripade ze su rovnake) tak to musi byt menej.
EDIT: Ak ta druha veta znamena ze jeden ho vyniesol 20 schodov, a druhy dalsich dvadsat schodov, potom suhlasim s prispevkom vyssie. Ale to zadanie je v tom pripade nie moc dobre napisane :)

↑ Geofreya:
Ano, moje řešení je o tom, že první nesl 20 schodů a dalších ( zbylých) 20 druhý.
Pokud je zadání jiné, musí být zadání upřesněno.
↑ caran:1. Ahojte....Začiatočný stav...Ja aj kamoš sme na prízemí. Náklad je na zemi, spoločne zdvihneme bremeno do výšky h(1,80m). .....spoločná práca = 20*g*h, moja práca = 10*g*h
Stúpame po schodoch. jeden schod má výšku hs. Naše spoločné úsilie je teda (m+m+20)*g*40*hs.Moja práca = polovica. Toto nech je koncový stav, obaja hore bremeno na hlavách.
2. Začiatočný stav...Ja aj kamoš sme na prízemí. Spoločne naložíme bremeno na moju hlavu. moja práca = 10*g*h
Stúpame po 20 schodoch. Moja práca (m+20)*g*hs*20, jeho m*g*hs*20. Potom si vymeníme bremeno bez energetickej spotreby.
Ja prejdem 20 schodov bez bremena ..moja práca=m*g*20*hs , kamoš= (m+20)*g*hs*20. Hore sa zasuniem, bezenergeticky a bez ostychu pod bremeno.
Rekapitulácia mojej práce.
1. 10*g*h+ 1/2*(m+m+20)*g*40*hs
http://www.wolframalpha.com/input/?i=10 … 2C+h%3D1.8
2. 10*g*h+ (m+20)*g*hs*20 + m*g*20*hs
http://www.wolframalpha.com/input/?i=10 … 2C+h%3D1.8
Záver. Prírodu neoklameš.
Stránky: 1