Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, netuším kde hledat, ani koho se zeptat, protože nemám kontakty na schopné matematiky, proto hledám pomoc opět zde. Nevím jak mám chápat tento zápis:
Děkuji pěkně (pokud možno i s menším objasněním pojmu).
Podle mě by to mohlo být nějaké minimum na daném intervalu, ale minimum jaké funkce? Proč jsou tam dvě složky?
↑ Freedy:
Zdravím,
v posledních tématech máš úlohy (nebo části úloh) z aktuální olympiády (to to je jedna z nich). Pravidla jsou jasná a dle úvodního tématu můžeš diskutovat úlohy starších ročníků v příslušné sekci Zajímavých. Děkuji za pochopení.
V tomto tématu máš odkaz na definice různých funkcí.
Jelena: děkuju, nechci návod, ani řešení ani nějaké popostrčení, úlohu jsem vyřešil. Horší je, že jsem nechápal co mám dokazovat, s pojmem MIN jsem se totiž setkal poprvé. Jinak jsem se s tím setkal znovu při individuálním studiu nerovností, takže už s tím nemám problém.
Omlouvám se pokud jsem porušil pravidla.
↑ Freedy:
také děkuji, v tom odkazovaném tématu, kde jsi se ptal na funkci MAX, se dalo najít i funkci MIN.
Určitě Tebe nebudu podezírat z nekalých praktik (těžko budeš počítat olympiádu v červenci jen proto, že to nařídil učitel pro vylepšení známky :-) A mám dojem, že z těchto praktik se v poslední době na školách ustoupilo. Olympiády jsou "věčný problém" - můžeš se podívat na dosavadní debaty. Aby se předešlo debatě "co je ještě povoleno a co už je mimo pravidla", nejjednodušší je celé aktuální kolo nediskutovat v žádné podobě.
Já bych tuto úlohu chápala tak, že součást úlohy je i samostatné nalezení potřebných definic a další teorie k problému. Tedy můžeš zadání analyzovat a zkusit svou otázku formulovat obecným způsobem mimo zadání - jakou teorii hledáš, např.
Úspěšné počítání přeji.
:) jj... našel jsem... vzhledem k tomu, že ty úlohy jsou pro maturitní a předmaturitní ročníky, já jsem dokončil druhák, a naše tempo je opravdu bídné, a ani jednu úlohu bych ze znalostí ze školy ani náhodou nedal. Už jsem našel způsob jak to vyřešit. Děkuju ;)