Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám problém s nasledovným príkladom:
"V dave 100 ľudí sa nachádza 10 takých, čo majú čierne vlasy, 20 takých čo majú modré oči a 2 osoby vlastnia zelené tričko. Aká je pravdepodobnosť, že sa v dave nachádza ASPOŇ 1 osoba, ktorá má čierne vlasy, modré oči a zelené tričko ?"
Ide mi viac-menej o ten postup. Viem, že sa to robí nejako tak, že sa od 100% odčítava pravdepodobnosť tých ostatných prípadov, ale neviem ako na to. (Aj výsledok by bodol :))
Ďakujem

↑ StanciZV: To, čo som sem napísala, nie je úplne zle, ale od správneho to má ďaleko. Zatiaľ dávam hide a zamyslím sa nad tým.
↑ Blackflower:
Zdravím, taky jsem se nad tím příkladem zamýšlel - řekl bych, že výsledná pravděpodobnost musí být podstatně nižší.
Mi to dnes u tohoto příkladu vůbec "nechce myslet", sám jsem na nic kloudného nepřišel, ale pokud se nepletu, tak by součin 0.9*0.8*0.98 = 0.7056 měl ještě být odečten od 1, ale i tak se mi zdá výsledek 0.2944 ještě příliš veliký (pokud zvážíme, že událost C má pravděpodobnost jen 0.02 a má k ní dojít ještě současně s událostmi A a B).
Podle mne se vypočtená pravděpodobnost 0.7056 se týká jen lidí, kteří nemají žádnou z vlastností A, B a C, což označím
, a předpokládám, že by proto ještě měla být snížena o pravděpodobnosti kombinací vlastností
.
Snad jsem to úplně nepopletl.
Edit:
Nedalo mi to, tak jsem to ještě přepočítal podle výše uvedeného a vyšlo mi, že pravděpodobnost, že člověk z uvedené skupiny lidí nemá 1 až 3 vlastnosti z vlastností A, B a C = 0.9996. Čili pravděpodobnost, že všechny uvedené vlastnosti má = 1 - 0.9996 = 0.0004.
Legrační je, že 0.0004 = 0.1*0.2*0.02, čili součin pravděpodobností jevů A, B, C podle zadání příkladu. Takový postup jsem přitom předem jaksi vylučoval.
Mám dojem, že jsme se oba nechali v zadání něčím svést, že takto jednoduše získaný výsledek P = 0.0004 je řešením příkladu (ovšem pořád je tu ještě zadání "... že sa v dave nachádza ASPOŇ 1 osoba..."). Co myslíte?
↑ Blackflower:↑ Jj:
Já myslím, že na to jdete asi správně, jen je to třeba provést ještě pro případ, kdy budou právě dvě osoby splňovat všechny tři jevy a sečíst.

↑ Jj: ↑ bejf:
Mám ďalší nápad, ale neviem, či je to správna cesta.
Pravdepodobnosť, že práve jeden človek bude spĺňať všetky tri veci, bude rovná:
Prvý činiteľ = pravdepodobnosť, že náš vybraný človek bude spĺňať všetko krát počet spôsobov, ktorými môžeme tohto človeka vybrať.
Druhý činiteľ = pravdepodobnosť, že každý zo zvyšných 99 ľudí aspoň jednu vec nespĺňa krát počet spôsobov, ktorými môžeme týchto 99 ľudí vybrať.
Pre k ľudí by to teda bolo takto:
P(D) neviem. :-/
↑ Jj: ↑ bejf: ↑ Blackflower:
Zatiaľ ďakujem všetkým za odpovede
↑ StanciZV:
Ahoj.
Zkusme vyjít z kombinatoriky.
V rámci uvažovaného stoprvkového davu
označme
10-ti prvkovou množinu všech černovlasých ,
20-ti prvkovou množinu všech modrookých a
dvouprvkovou množinu všech vlastníků zeleného trička.
Celkový počet možností, jak takové množiny
mohou koexistovat, aniž bychom se starali o další, je
.
Ptáme se, jaká je pravděpodobnost, že tyto tři množiny mají neprázdný průnik (tento jev označme třeba
).
Bude nás proto zajímat počet
všech možností, jak naplnění jevu
zajistit.
Pro volbu dvouprvkové množiny
máme
možností, uvažujme pevně jednu z nich.
Pro volbu 10-ti prvkové
, která má s
jednoprvkový půnik, je
možností (nazvěme tento
případ případem I), dvouprvkový průnik
je zajištěn
možnostmi (případ II).
Nyní mějme pevně množiny
a hledejme vhodnou množinu 
Počet možností k jednotlivému výskytu případu I je
. *)
Počet možností k jednotlivému výskytu případu II je analogicky jako výše
.
Počet všech možností, jak množinami
zajistit naplnění jevu
, je proto roven číslu
. *)
Nyní již stačí použít klasický vzorec
a dopočítat.
*) EDIT. Ještě jsem na dvou místech opravil chyby vzniklé nepozorným kopírováním kombinačního čísla, za což se omlouvám.
↑ Rumburak:
Tak to je tedy pecka, všechna čest.
Podle WA P_q = 593/18150
V mém předchozím výpočtu mi pořád něco nesedí, tak ještě jinak:
Předpokládejme, že
.
Případů, kdy
, je
.
Případů, kdy
, je
.
(První sčítanec odpovídá situaci, kdy
s možností
, druhý situaci
s možností
,
avšak aby situace
nebyly započítány dvakrát, musíme jejich počet jednou odečíst.)
Případů, kdy
, je rovněž
.
Pak tedy
.
↑ Rumburak:
Teď WA ukazuje 2159/54450 = 0.03965
Poznamka: toto je dost zaujimave
http://cs.wikipedia.org/wiki/Princip_inkluze_a_exkluze
↑ Rumburak:
Ďakujem za návody. Ja by som sa k takému niečomu nikdy sám nedopracoval.
↑ StanciZV:
Ahoj,
já bych na to šel asi takto:
Označme černé vlasy c, modré oči m, zelené tričko z. Možností, jak do sta lidí zamíchat
černé vlasy je 
modré oči 
Vlasy a oči jsou nezávislé, tj. možností, jak do sta lidí zamíchat lidi c nebo m je
Jaká je pravděpodobnost, že ani jeden nebude c a současně m? Každá příznivá možnost znamená, že ve sto lidech bude 100-c-m lidí, kteří nejsou ani c, ani m. Těchto možností je
takže pravděpodobnost je
Pravděpodobnost, že aspoň jeden bude c a současně m, je
Podobně pravděpodobnost, že aspoň jeden bude c a současně z, je
Jaká je pravděpodobnost, že ani jeden nebude c a současně m nebo c a současně z? Každá příznivá možnost znamená, že ve sto lidech bude 100-c-m-z lidí, kteří nejsou ani c, ani m, ani z. Těchto možností je
takže pravděpodobnost je

No a protože hledáme
, stačí už jen využít toho, že
Jenom se obávám, že barvy očí a vlasů nejsou nezávislé. Modroocí jsou totiž většinou blonďáci a černovlasí mívají oči buď černé, anebo hnědé...