Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 07. 2013 18:31

kryštof
Pozice: student
Reputace:   

polovodičová dioda

Ahoj, když máte polovodičovou diodu zapojenou v závěrném směru a začnete ji zahřívat, začne se její odpor zmenšovat, proč? Napadá mě, že to má příčinu v tom, že se v P i N části diody generují páry volný elektron-díra, a možná taky v tom, že se zvětšuje velikost rychlosti tepelného pohybu volných elektronů a děr, ale nevím, co přesně se bude v té diodě dít.

#2 14. 07. 2013 22:15

vytautas
Škola: MFF UK - MOM
Pozice: študent
Reputace:   13 

Re: polovodičová dioda

↑ kryštof:

zdravím
povedal by som, že je to tiež generovaním párov elektrón-diera, keďže ich je viac, prúd je väčší, čiže odpor musí byť menší.. mám taký pocit, že to nie je úplne správne odôvodnenie(keďže pre diódu neplatí Ohmov zákon) ale nič iné ma nenapadá

Per aspera ad astra

#3 19. 07. 2013 21:43

kryštof
Pozice: student
Reputace:   

Re: polovodičová dioda

Ještě jsem o tom přemýšlel, a došel jsem k tomuhle: Při připojení diody v závěrném směru je el. pole hradlové vrstvy orientované stejně jako el pode uvnitř celé diody (které vyvolává zdroj). Když protéká proud, díry v P části se pohybují ve směru intenzity el. pole, tedy od hradlové vrstvy, musí tedy přitékat další a musí přitékat z N části, kde jsou ale minoritní nosiče náboje, a analogicky totéž platí pro elektrony v N části- pohybují se proti směru intenzity el. pole, tedy od hradlové vrstvy, musí tedy přitékat další z P části, kde jsou ale zase elektrony minoritní nosiče náboje. A proto protéká jen malý proud. -když diodu zahřiváme, budou se v N i P části generovat páry elektron-díra, tedy proud minoritních částic skrz hradlovou vrstvu se zvětší a tím se zvětší proud procházející diodou. Myslíte, že to tak nějak je?

Zápatí