Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 07. 2013 14:36

mancini
Reputace:   

limity s odmocninami - Děmidovič

Ahoj,

rozhodnul jsem se spočítat většinu Děmidoviče a teď jsem se zaseknul u pár limit, k jejichž řešení mi evidentně chybí nějaká finta fň.

$\lim_{x\to7}\frac{\sqrt{x+2}+\sqrt[3]{x+20}}{\sqrt[4]{x+9}-2}$

Snažil jsem se to různě ladit a likvidovat odmocniny, ale nakonec mi ve jmenovateli vždycky skončí  $x-7$, všude kolem otřesný mocniny a odmocniny a nehnul jsem se z místa už asi hodinu.

Nepotřebuju výsledek, jelikož se to chci naučit, ale budu moc rád za popostrčení správným směrem.

Díky,
M.

• (téma jako vyřešené označil(a) mancini)

#2 21. 07. 2013 14:43

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: limity s odmocninami - Děmidovič

nemá to být $\lim_{x\to7}\frac{\sqrt{x+2}{\color{red}-}\sqrt[3]{x+20}}{\sqrt[4]{x+9}-2}$? takhle by to bylo triviální

pokud tam má být to mínus, tak v čitateli máš rozdíl 6. odmocnin, ve jmenovateli rozdíl 4. odmocnin. na obojí se aplikuje tradiční vzoreček a členy (x-7) by se měly vykrátit a zbyde nějakej hnus s mocninama a odmocninama, kterej se vyčíslí

#3 21. 07. 2013 14:47

mancini
Reputace:   

↑ Stýv:

Jo má tam být minus, sry #FP.

To jsem samo zkoušel a právě mi tam zbylo tolik bordelu a hnusu, že se mi z toho protáčej paneky. No alespoň vím, že na to jdu správně...

Dík

#4 21. 07. 2013 14:56

mancini
Reputace:   

↑ Stýv:

BTW, hned navazující příklad má v čitateli čtvtou a třetí odmocninu - a z představy rozkládání toho hnusu na dvanáctý odmocniny se mi dělá nevolno, tak jsem trochu doufal, že v tom může bejt ještě něco navíc, teda kromě tradičního vzorečku.

Kterej BTW předpokládám, že je:

$(\sqrt[n]{a}-\sqrt[n]{b})\cdot(\sqrt[n]{a^{n-1}}+\sqrt[n]{a^{n-2}b}+...+\sqrt[n]{ab^{n-2}}+\sqrt[n]{b^{n-1}})=a-b$

#5 21. 07. 2013 15:39

mancini
Reputace:   

↑ Stýv:

uff - vyřešeno...

Nedařilo se mi za boha vytknout v čitateli $x-7$, abych to mohl vykrátit, tak mě napadlo to tím výrazem vydělit a překvapivě to nemělo zbytek. Hmm, triviální ... ale po hodině a půl. Ach jo.

#6 21. 07. 2013 15:43

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

mancini napsal(a):

překvapivě to nemělo zbytek

to by tě překvapit nemělo, když jsi jistě věděl, že sedmička je kořenem toho polynomu

#7 21. 07. 2013 16:30

mancini
Reputace:   

↑ Stýv:

Jako věděl ... kdyby nebyl ten čitatel po rozšíření dělitelnej (x-7), tak to asi bude dost blbě řešitelný, no. Ale prostě jsem nejdřív nějak doufal, že to vypadne z toho odmocninovýho bordelu. Pak toho bordelu bylo tolik, že jsem si začal říkat, že musí existovat nějaký elegantnější řešení. No a navíc moje klasika, při tolika číslech, který musím furt opisovat, nasekám hafo chyb jen tím, že nedávám pozor na to, co píšu a opisuju kraviny.

njn, startovat mozek na matiku po několika letech holt bolí :-P

#8 22. 07. 2013 09:52

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ mancini:

Ahoj.

Jiný postup:

Substitucí $x = 7 + h$ a cílevědomou úpravou dostáváme

$\lim_{x\to7}\frac{\sqrt{x+2}-\sqrt[3]{x+20}}{\sqrt[4]{x+9}-2} = \lim_{h\to 0}\frac{\sqrt{9+h}-\sqrt[3]{27+h}}{\sqrt[4]{16 + h}-2} = \\= \lim_{h\to 0} \frac {h}{(16+h)^{\frac{1}{4}} -16^{\frac{1}{4}}} \(\frac{(9+h)^{\frac{1}{2}} -9^{\frac{1}{2}}}{h} - \frac{(27+h)^{\frac{1}{3}} -27^{\frac{1}{3}}}{h}\)$ .

Nyní můžeme využít definici derivace a znalost jejího výsledku pro funkci  $f(t) = t^a$ .

Zápatí