Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
rozhodnul jsem se spočítat většinu Děmidoviče a teď jsem se zaseknul u pár limit, k jejichž řešení mi evidentně chybí nějaká finta fň.![kopírovat do textarea $\lim_{x\to7}\frac{\sqrt{x+2}+\sqrt[3]{x+20}}{\sqrt[4]{x+9}-2}$](/mathtex/86/86b61dc7abe06a1eea5e82bc471971bf.gif)
Snažil jsem se to různě ladit a likvidovat odmocniny, ale nakonec mi ve jmenovateli vždycky skončí
, všude kolem otřesný mocniny a odmocniny a nehnul jsem se z místa už asi hodinu.
Nepotřebuju výsledek, jelikož se to chci naučit, ale budu moc rád za popostrčení správným směrem.
Díky,
M.
nemá to být
? takhle by to bylo triviální
pokud tam má být to mínus, tak v čitateli máš rozdíl 6. odmocnin, ve jmenovateli rozdíl 4. odmocnin. na obojí se aplikuje tradiční vzoreček a členy (x-7) by se měly vykrátit a zbyde nějakej hnus s mocninama a odmocninama, kterej se vyčíslí
↑ Stýv:
BTW, hned navazující příklad má v čitateli čtvtou a třetí odmocninu - a z představy rozkládání toho hnusu na dvanáctý odmocniny se mi dělá nevolno, tak jsem trochu doufal, že v tom může bejt ještě něco navíc, teda kromě tradičního vzorečku.
Kterej BTW předpokládám, že je:![kopírovat do textarea $(\sqrt[n]{a}-\sqrt[n]{b})\cdot(\sqrt[n]{a^{n-1}}+\sqrt[n]{a^{n-2}b}+...+\sqrt[n]{ab^{n-2}}+\sqrt[n]{b^{n-1}})=a-b$](/mathtex/4d/4dff156bfe6bc5d7771888db1307c190.gif)
↑ Stýv:
Jako věděl ... kdyby nebyl ten čitatel po rozšíření dělitelnej (x-7), tak to asi bude dost blbě řešitelný, no. Ale prostě jsem nejdřív nějak doufal, že to vypadne z toho odmocninovýho bordelu. Pak toho bordelu bylo tolik, že jsem si začal říkat, že musí existovat nějaký elegantnější řešení. No a navíc moje klasika, při tolika číslech, který musím furt opisovat, nasekám hafo chyb jen tím, že nedávám pozor na to, co píšu a opisuju kraviny.
njn, startovat mozek na matiku po několika letech holt bolí :-P
↑ mancini:
Ahoj.
Jiný postup:
Substitucí
a cílevědomou úpravou dostáváme
.
Nyní můžeme využít definici derivace a znalost jejího výsledku pro funkci
.
Stránky: 1