Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím. Vím že toto budou pro Vás naprosto banální příklady, ale já si nějak nevím rady.
První příklad je: Vypočtěte průběh fce
Druhý příklad je integrál
U tohoto příkladu mě vyšel výsledek
Ale myslím si že to není správně. Mohli by jste mě s těmato příkladama oradit. Podobné příklady máme totiž slíbené v pátek na písemku, tak bych potřeboval mít naučený postup, jak se řeší. Díky moc za pomoc
Ten integrál je parciální zlomek, tento typ parciálního zlomku se integruje tak, že se to rozdělí na lineární kombinaci zlomku který má v čitateli derivaci jmenovatele (a integrál je logaritmus jmenovatele) a zlomku který má v čitateli jedničku (a integrál je pak arkustangens, musí se tam ale doplnit na čtverec a buď znát vzorec nebo dát substituci x+1/2=t)

Ten průběh najdeš tady: http://old.mendelu.cz/~marik/mm2.pdf pod číslem 38. Zkus si ve výsledcích najít deriavce a jednostranné limity v minus jedne a odsud to je pak jednoduché. Když tz derivace budete počítat ručně, nezapomeňte vytknout (x+1) a zkrátit.
Stránky: 1