Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 26. 07. 2013 10:12

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: komplexna jednotka u argumentu

↑↑ Rumburak:

Také pozdrav, mně reagovat jde (zkusím se optat v příhodném tématu, zda nezavedli nějakou novinku).

(mezi nimiž má své místo i elegance)

Ta vaše elegance vyústí tak v tvrzení kolegy Jarrro na závěr příspěvku :-) Ale také jsem nejdřív použila pro mne "normální SŠ", jen až se začalo pátrat po neshodě s výsledkem, tak jsem pojala podezření na jinou definici. Ale zřejmě problém byl v použití vzorce pro poloviční úhel.

Nejen u komplexních čísel je toto trochu obtíž - když vysvětluješ goniometrické funkce na jednotkové kružnici, tak používáš $0\leq \alpha \leq 2\pi$ (jako základní vysvětlení), když potom chceš ukázat sudost/lichost goniometrických funkcí f(x)=sin(x), f(x)=cos(x), tak třeba použit $-\pi \leq x \leq \pi$. A tak.

OT: v odkazovaném tématu jsem se věnovala přechodníkům, teď bych se chtěla dotázat na slovo "shruba". Děkuji :-)

#27 26. 07. 2013 10:30 — Editoval Rumburak (26. 07. 2013 10:33)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: komplexna jednotka u argumentu

↑ jelena:
Teď už se mi "Reagovat" zobrazuje, občasné nezobrazování příslušného řádku je u mne závislé na příspěvku a reálném čase
(soudě dle zkušeností).
Ano, i matematika má svá úskalí ... :-)

Zápatí