Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
To je hodně obecná otázka, zkus, prosím, nějak víc specifikovat co ti není jasné.
↑ ondrej.hav:
nechápu už třeba tu první větu 5.2 - je-li d(G) větší, nebo rovno (n/2) , pak je G hamiltonovský. Nevím co je to d(G) a pak si nejsem jistý ham. grafem.
Vím co to je Ham. cesta, či cyklus, ale graf?
↑ Shelber:
Jo takhle. Graf je tedy Ham. pokud v něm existuje Ham kružnice. A je minimální stupeň grafu. Což je nejmenší ze stupňů všech vrcholů.
Takže ta první věta říká, že pokud je každý uzel spojený alespoň s půlkou všech uzlů grafu tak najdeš kružnici, která bude obsahovat všechny uzly.
btw. http://cs.wikipedia.org/wiki/Hamiltonovsk%C3%BD_graf
EDIT Zkus si to zjednodušeně představit tak, že pokud je minimální stupeň všech vrcholů alespoň n/2 tak z každýko uzlu vede alespoň n/2 hran. To je dohromady už takový množství, že z něj musíš vždy být schopen sestavit tu kružnici. Tedy to dolní omezení stupně je vlastně dolní omezení počtu hran v grafu.
↑ ondrej.hav:
"Takže ta první věta říká, že pokud je každý uzel spojený alespoň s půlkou všech uzlů grafu tak najdeš kružnici, která bude obsahovat všechny uzly." - supr, chápu
Jen tak bokem - k čemu mi je tato věta dobrá? Je nějaký případ, kde mi to ulehčí výpočet něčeho, či urychlí nějaký algoritmus?
Ta následující věta 5.3 - nechápu, co se myslí tím d(x) a d(y)
d(x) je stupen vrcholu x. Teda kolik hran vychadzi z vrcholu x. Veta 5.3 teda rika, ze pokud soucet stupnu kazdych 2 nesousednych vrcholu je vetsi nebo rovny n, tak G je hamiltonovsky. Vsimni si, ze z toho vyplyva, ze plati veta 5.2. Pokud kazdy vrchol ma stupen aspon n/2, tak urcite soucet stupnu kazdych 2 nesousednych vrcholu je vetsi rovny n a G je hamiltonovsky
↑ Shelber:
Co se týče významu, tak první věta plyne z té druhé. Oreho věta a lemma mají speciální význam, protože na jejich základě můžeme definovat uzávěr grafu.
Pak totiž Bondy+Chvátal říká, že pokud je uzávěrem G úplný graf, pak G je HAM. A důkaz Oreho lemmatu nám dává polynomiální algoritmus k nalezení HAM kružnice.
V obecém případě je HAM NP-C problém.
↑ ondrej.hav:
Aha aha. No já to chápu takhle (kdyžtak mě prosím oprav):
Ham. graf hledám tak, že se pokouším najít Ham. kružnici (třeba já bych to hledal stylem, že kouknu a vidím). Počítač by ale musel prohledávatvšechny možné řešení, což je časově náročné. proto lze využít věty, který mohou výpočet značně urychlit. Diracovo, Oreho a Bondy+Chvátal nám říkají určité podmínky, za nichž mohu Ham. graf rozpoznat (Posova věta?).
Hledání Ham. kružnice brutal force alg. by tedy byl NP-C problém. Když ale využijeme důkaz z Oreho věty, převedeme problém na P.
Říkáš to dobře. Heuristika říká buďto "ANO" nebo "NEVÍM". U Oreho řekne nevím pokud nebude možné sestrojit uzávěr tak aby byl úplným grafem.
Obecně je HAM v NP-C, ale ty poslední 2 věty jsou divně formulované. Ne-li špatné. Problém jako takový je pořád NP-C. Akorát existují heuristiky, které mohou zafungovat "dobře".
Btw zamysli se, co by znamenalo, že jsi převedl NP-C problém na P?
Stránky: 1