Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 07. 2013 18:44

Shelber
Reputace:   

Heuristiky pro hledání hamiltonovské kružnice

Ahoj,
uměl by mi někdo vysvětlit nějak jednoduše následující věty:

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-07/56915_dzejpeg.jpg

Důkaz je:

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-07/57026_aaaaaaaaaaaaa.jpg

Neumim si představit, co mi ty věty vlastně říkají..

#2 26. 07. 2013 22:31

ondrej.hav
Reputace:   

Re: Heuristiky pro hledání hamiltonovské kružnice

To je hodně obecná otázka, zkus, prosím, nějak víc specifikovat co ti není jasné.

#3 26. 07. 2013 23:49

Shelber
Reputace:   

↑ ondrej.hav:

nechápu už třeba tu první větu 5.2 - je-li d(G) větší, nebo rovno (n/2) , pak je G hamiltonovský. Nevím co je to d(G) a pak si nejsem jistý ham. grafem.

Vím co to je Ham. cesta, či cyklus, ale graf?

#4 27. 07. 2013 00:53 — Editoval ondrej.hav (27. 07. 2013 01:02)

ondrej.hav
Reputace:   

↑ Shelber:
Jo takhle. Graf je tedy Ham. pokud v něm existuje Ham kružnice. A $\delta (G)$ je minimální stupeň grafu. Což je nejmenší ze stupňů všech vrcholů.

Takže ta první věta říká, že pokud je každý uzel spojený alespoň s půlkou všech uzlů grafu tak najdeš kružnici, která bude obsahovat všechny uzly.

btw. http://cs.wikipedia.org/wiki/Hamiltonovsk%C3%BD_graf

EDIT Zkus si to zjednodušeně představit tak, že pokud je minimální stupeň všech vrcholů alespoň n/2 tak z každýko uzlu vede alespoň n/2 hran. To je dohromady už takový množství, že z něj musíš vždy být schopen sestavit tu kružnici. Tedy to dolní omezení stupně je vlastně dolní omezení počtu hran v grafu.

#5 27. 07. 2013 10:28

Shelber
Reputace:   

↑ ondrej.hav:

"Takže ta první věta říká, že pokud je každý uzel spojený alespoň s půlkou všech uzlů grafu tak najdeš kružnici, která bude obsahovat všechny uzly." - supr, chápu

Jen tak bokem - k čemu mi je tato věta dobrá? Je nějaký případ, kde mi to ulehčí výpočet něčeho, či urychlí nějaký algoritmus?

Ta následující věta 5.3 - nechápu, co se myslí tím d(x) a d(y)

#6 27. 07. 2013 12:33

JohnPeca18
Škola: MFF UK
Pozice: Absolvent 2014
Reputace:   81 

d(x) je stupen vrcholu x. Teda kolik hran vychadzi z vrcholu x. Veta 5.3 teda rika, ze pokud soucet stupnu kazdych 2 nesousednych vrcholu je vetsi nebo rovny n, tak G je hamiltonovsky. Vsimni si, ze z toho vyplyva, ze plati veta 5.2. Pokud kazdy vrchol ma stupen aspon n/2, tak urcite soucet stupnu kazdych 2 nesousednych vrcholu je vetsi rovny n a G je hamiltonovsky

#7 27. 07. 2013 12:54

Shelber
Reputace:   

↑ JohnPeca18:

Chápu, děkuju

#8 27. 07. 2013 15:10

ondrej.hav
Reputace:   

↑ Shelber:
Co se týče významu, tak první věta plyne z té druhé. Oreho věta a lemma mají speciální význam, protože na jejich základě můžeme definovat uzávěr grafu.

Pak totiž Bondy+Chvátal říká, že pokud je uzávěrem G úplný graf, pak G je HAM. A důkaz Oreho lemmatu nám dává polynomiální algoritmus k nalezení HAM kružnice.

V obecém případě je HAM NP-C problém.

#9 27. 07. 2013 19:15

Shelber
Reputace:   

↑ ondrej.hav:

Aha aha. No já to chápu takhle (kdyžtak mě prosím oprav):

Ham. graf hledám tak, že se pokouším najít Ham. kružnici (třeba já bych to hledal stylem, že kouknu a vidím). Počítač by ale musel prohledávatvšechny možné řešení, což je časově náročné. proto lze využít věty, který mohou výpočet značně urychlit. Diracovo, Oreho a Bondy+Chvátal nám říkají určité podmínky, za nichž mohu Ham. graf rozpoznat (Posova věta?).

Hledání Ham. kružnice brutal force alg. by tedy byl NP-C problém. Když ale využijeme důkaz z Oreho věty, převedeme problém na P.

#10 27. 07. 2013 21:22

ondrej.hav
Reputace:   

Říkáš to dobře. Heuristika říká buďto "ANO" nebo "NEVÍM". U Oreho řekne nevím pokud nebude možné sestrojit uzávěr tak aby byl úplným grafem. 

Obecně je HAM v NP-C, ale ty poslední 2 věty jsou divně formulované. Ne-li špatné. Problém jako takový je pořád NP-C. Akorát existují heuristiky, které mohou zafungovat "dobře".

Btw zamysli se, co by znamenalo, že jsi převedl NP-C problém na P?

Zápatí