Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim,
po delsi dobe jsem si vsimnul jiste nesrovnatelnosti v dukazu nasledujici vety:
Funkce ma v bode
nejvyse jednu limitu.
Dukaz se provadi sporem: Predpokladejme, ze funkce ma v bode
dve ruzne limity
. Ukazeme, ze tento predpoklad vede ke sporu. Dukaz pokracuje...Zaver: Dospeli jsme ke sporu, a proto nas predpoklad existence dvou ruznych limit neplati.
Dukaz cerpam z knihy Diferencialni a integralni pocet - Matematika pro gymnazia, ale jinak stejny dukaz lze najit i v jinych knihach. Podobne se to dokazuje i pro limitu u posloupnosti.
----
A ted ma otazka...Dukaz sporem je zalozen na tom, ze se vychazi z negace te puvodni vety, cili bych mel predpokladat, ze funkce ma v bode
ALESPON 2 limity. Vyse zmineny dukaz, kteremu jinak rozumim, podle mne dokazuje pouze to, ze funkce nema v danem bode dve limity, ale NEdokazuje puvodni vetu. Proc se v tom dukazu nepredpoklada, ze funkce
ma v bode
alespon 2 limity? Vim, ze by to bylo slozitejsi, ale podle mne spravne.
Diky
Pokud by funkce měla 3 různé limity, tak má dvě dvojice různých limit. Existence už jedné takové dvojice vede ke sporu. Tím pádem je důkaz OK.
↑ ondrej.hav:
Jenom opravička - pokud by funkce měla tři různé limity, tak dvojice různých limit (zcela náhodou a shodou okolností) by byly taky tři :-)
↑ ondrej.hav:
Ahoj,
Tvůj postřeh je velice přesný. Negací výroku "funkce f má v a nejvýše jednu limitu" je skutečně výrok "funkce f má v a alespoň dvě různé limity".
Důkaz je ale přesto dobře. Pokud by Ti nestačilo vysvětlení ↑ ondrej.hav:, pak si úvod důkazu přepiš takto: Předpokládejme, že funkce má alespoň dvě navzájem různé limity a zvolme libovolné dvě z nich.
Všechno ostatní může zůstat, vyjde to stejně a bude to v pořádku.
Poznamka: inac treba vediet ze existuju teorie co neuznavaju dokazy sporom ( napr kostructivna matematika) no vsak to je otazka co sa netyka beznej matematiky.
Stránky: 1