Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
narazil jsem na jednu šifru, a zdá se, že jí dokáži vyřešit jen pomocí matematiky. Prosím o radu, zda lze spočítat toto zadání (popř.poradit programú), tedy 6 rovnic s 9 neznámými, kde nevím ani jedno konkrétní číslo, ale víme, že každá neznámá je v rozmezí 1-9 (neznámé jsou původně cifry v jednotlivých číslech). Převedl jsem na toto:
(10a + b) + (10c + d) = (10e + f)
(100c + 10c + d) / (g) = (10f + b)
(100c + 10e + f) – (100h + 10a + h) = (100i + 10f + h)
(10a + b) + (100c + 10c + d) = (100c + 10e + f)
(10c + d) x (g) = (100h + 10a + h)
(10e + f) + (10f + b) = (100i + 10f + h)
Napadá mě, že to vůbec nepůjde, pokud neznám nějaké konkrétní číslo, ale aspoň některé hodnoty, popř. rozmezí.
Děkuji vám za rady.
Honza
mas 6 rovnic a 8 neznamych - t.j. dva stupne volnosti.
ale zjednodusit sa to da - mas tam casto vyrazy typu 100c+10c; potom si mozes skusit vyjadrit napr f z prvej rovnice a dosadit do vsetkych ostatnych - treba si vzdy vyjadrovat taku premennu ktora sa vyjadri najjednoduchsie
ahoj,
velice zajímavá šifra. Mám zatím 2 poznatky:
i = 1, neboť v 6. rovnici sčítáme dvě dvouciferná čísla a má-li být součet trojciferný, pak je mezi 100 - 198
e=9, neboť po dosazení i=1 do 6. rovnice dostáváme 10e + f + b = 100 + h. Ta s jiným e nemůže být platná
↑ jenda-kvety:
Využiješ=li správného poznatku ↑ Pivňa: (i=1), pak
jednoduchým programem (např. zde v Delphi) dostaneš:
Sám jsem s tím teda nehnul, nejlepší úspěch byl (po logické úvaze podle Pivni) e=5, což podle Honzc platí. Jinak samé "90 + f = 90 + f" po sloučení dvou rovnic.
Vyšlé hodnoty jsem zadal do příkladu a vychází. Moc krát vám děkuji za pomoc.
A (třeba za odměnu, nebo jako inspiraci pro šifry, či jejich luštění) přikládám z jakého příkladu jsem rovnice převedl a doufal že to bude fungovat. Následně ještě převedeno do sudoku, ale tomu rozumím.
Ještě jednou děkuji.
↑ jenda-kvety:
Tento typ hádanky se jmenuje algebrogram. Viděl jsem tu myslím poprvé, že se řeší rovnicemi. Vždy jsem jej řešil (naposledy myslím jako mladík) úsudkem.
↑ Jj:
Vaše vysvětlení mi udělalo velikou radost. Pravda, po bitvě každý generál, ale přidávám do záložek a věřím, že příště vyluštím. Děkuji vám.