Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, prosím o radu s následujícím příkladem:
u = (cos xy)^xyz, mají se určit parciální derivace. Derivace vnější funkce podle x mi vychází (cos xy)^xyz * yz * ln cos (xy), pak jsem derivovala vnitřní funkci, vyšlo -sin xy * y, ale má to vyjít úplně jinak.. Kde tam prosím dělám chybu?
↑ nanny1:
Nezapomínej, že derivuješ funkci s neznámou v základu i v exponentu. Já bych na to šel trochu jinak představil bych si, že obecně platí (tedy pozor na znaménka...):
(edit: odstranění logaritmu, který se sem dostal nepozorností)
tedy pokud hledáš derivaci nějaké hodně nešikovné funknce, můžeš ji hledat ve tvaru:
Tedy ve tvém konkrétním příkladě budeš hledat derivaci funkce ln u:
To sice na první pohled vypadá "šeredněji", ale jde o součin funkcí, který už můžeš derivovat mechanicky.
↑ nanny1: je základní vztah pro derivaci složené logaritmické funkce.
Princip využití na jednodušším příkladu
Má-li se derivovat funkce , kde neznámá je v základu i v exponentu a nelze proto užít vzorce pro derivaci funkcí
, je možno obě strany logaritmovat a pak jednoduše derivovat:
a po derivaci obou stran (y na levé straně nutno chápat jako složenou funci /protože je funkcí x/):
Pokud jsem se tedy někde nepřeklepl.
Váš příklad je jen "vícerozměrným případem" tohoto postupu.
↑ nanny1:
Ten první vztah byl chybně, nějak se mi do jmenovatele připletl logaritmus. Opravil jsem to a spolu s vysvětlením od Jj by už mělo být vidět řešení:-)
↑ nanny1:
Zdravím,
jen drobné poznámky:
a) v zápisu asi chybí dostatek závorek v exponentu - má být tak: (u = (cos xy)^(xyz)) nebo nějak jinak?
b) před časem okolo derivování funkce typu x^x byla rozsáhlejší debata a vznikl přehled používaných metod (zařazeno do místního folkloru :-) řekla bych, že pro Tvůj předpis funkce bude snad i přehlednější pro použití, ale těší, že i další kolegové zastávají logaritmickou metodu derivování. Kolegy zdravím.
OT pro kolegu Formola: chceš odstranit nesmyslné minus v reputaci, nebo si ho ponecháváš jako bojovou trofej? Děkuji :-)
↑ jelena: Děkuju za upozornění a za odkaz - studuju dálkově, takže hlavně sama a za jakoukoliv pomoc a vysvětlení jsem opravdu vděčná. :)
P.S. Předpis funkce je opravdu tak, jak jste pochopila, příště si dám pozor na závorky...
Stránky: 1