Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 08. 2013 15:09

smoofy
Zelenáč
Reputace:   

Obnoba Feynmanovych prednasek z fyziky v matematice

Ahoj vsem pritomnym,

chtel jsem se zeptat, zda-li existuje obdoba Feynmanovych prednasek z fyziky take pro matematiku, nebo neco v podobnem razeni, pripadne dobre materialy a prehledy pro SS/VS matematiku v jakemkoliv formatu a podobe.

Za odpovedi predem dekuji

Kdyby blbost byla věčná, nemusel bych mít strach ze smrti.

#2 03. 08. 2013 15:16

miso16211
Πυθαγόραc
Pozice: n/a

Re: Obnoba Feynmanovych prednasek z fyziky v matematice

↑ smoofy:
nepočul som o nikom, kto by chcel vysvetliť matematiku jeho matke. Ale tiež by som to bral. Tiež hľadám.

#3 03. 08. 2013 21:01

auditor
Reputace:   

↑ miso16211:
Feynmanovy přednášky byly určeny pro bakalářské studium, nicméně nakonec je navštěvovalo více studentů magisterského studia. Mně připadá stravitelnější Halliday.

#4 05. 08. 2013 08:42

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

↑ smoofy:
Existuje starší kniha Matematika kolem nás, ale ta je, pokud si dobře vzpomínám, spíše pro děti z vyšších ročníků ZŠ. K SŠ matematice je výborný Přehled středoškolské matematiky od Poláka, ovšem není to text "popularitační" ani "ochutnávkový". Přehledem základní VŠ matematiky (pro nematematiky) je např. Rektorysův Přehled užité matematiky, ale není to vhodné jako výchozí text pro samostudium. Z antikvaiárních kousků vypadá zajímavě Užitá matematika pro elektrotechnické inženýry od Angota (1960) - kdysi jsem dostal z vyřazeného fondu na ústavu a zatím jsem měl čas jen lehce prolistovat.

Z online VŠ textů je dobrým zdrojem společný projekt ZČU a VŠB-TUO Matematika pro inženýry 21. století, ucelenou sbírku textů má vystavenou i Matematický ústav SLU v Opavě.

↑ auditor:
Trochu OT poznámka, ale Halliday je na můj žaludek až příliš lehce stravitelný. Ale možná to bude tím, že jsem se na něj vrhl až poté, co jsem ochutnal Kvasnicovu Mechaniku a Sedlákovu a Štollovu Elektřinu a magnetismus:-)

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#5 05. 08. 2013 12:02

auditor
Reputace:   

Za sebe přidávám odkaz na skripta z IES FSV napsané vyučujícími z MFF, která pokrývají některé hlavní oblasti bakalářské matematiky: www.mff.cuni.cz/fakulta/mfp/download/bo … matika.pdf

#6 05. 08. 2013 22:36

scirocco
Místo: Bratislava
Reputace:   

Existuje trojdielna učebnica "Základy aplikované matematiky". Tri hrubé knihy. Autori sú Škrášek a Tichý. Na SŠ matematiku je najlepší asi ten spomínaný Polák.

Zápatí