Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Téma je nadmíru složité, ale moje řešení-neřešení je poměrně jednoduché a asi z něj nevyplývá nic konkrétního. Čtenář může posoudit jestli je v něčem chyba, nebo jestli mu to něco nepřipomíná. Já jsem oborově daleko od porozumění, přesto mě to zaujalo. :)
Tak tedy jak vysvětlit hmotnost elementárních částic? Po několika pokusech na křečcích (částicích) jsem dospěl k prostému grafu: hmotnost částice/ její pořadí hmotnosti v dané skupině.
http://en.wikipedia.org/wiki/Elementary_particle
pokud vezmeme tři částice z obrázku: např. kvarky u,c,t a srovnáme je podle hmotnosti
a přiřadíme jim pořadí 0,2,3 a hmotnost vezmeme v přirozeném logaritmu vyjde nám téměř přímka (vychází to hezky právě díky tomu, že nejsou přímo za sebou- 1,2,3). Toto je asi celý velký objev.
směrnice přímky je 3,745, koeficient korelace (nejspíš) R^2=1 (v excelu)
pro kvarky d s b je (s pořadím 1,2,3):
směrnice 2,791 a R^2=0,998
pro neutrina: (pořadí: 0,2,3)
směrnice 5,40 a R^2=0,997
pro elektron, tauon, mion: (pořadí 0,2,3)
směrnice 2,68 R^2=0,9997 (např. relativní chyba směrnice je už 11%)
Co si o tom myslíte? :)
↑ grizzlybear: Ahoj, priznám sa nie som v tom doma, ale tu vidím, že má napr . kvark u rozptyl 1.5....3.3
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kvark
čiže hmotnosť "lieta", dobre by bolo si to znázorniť z tohoto rozptylového pohľadu.
Zdravím.
Korelace sice pro logaritmy hodnot vypadá dobře, ale pokud se pokusíme zpětně vypočítat původní hodnotu, tak zjistíme, že jsme od ní daleko. Takže tento způsob není moc použitelný.
Pokud si pohrajeme s čísly, tak takových "zajímavých objevů" můžeme učinit více.
Například zvolíme-li výraz:
Pak dosazením za postupně (jsou to docela hezká čísla až na tu 101):
nám vyjdou hmotnosti částic pro:
jejichž logaritmy budou v excelu vykazovat korelaci:
ale nic jiného jak aproximace to není.
Stránky: 1