Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
chtěl bych poprosit o radu s následujícím problémem. Pomocí elektromagnetické míchačky a teploměru jsme měřili reakci polovodiče na stále se zvyšující tepltou. Z měření mám zaznamenanou tuto tabulku:
t - teplota
T - termodynamická teplota
R - odpor
Jedním z úkolů je spočíst ze vztahu lnR = lnR0+B*1/T metodou nejmenších čtverců B a lnR0
R = f(t)
R=B*1/T + lnR0 Ax=b
Problém mám zde:
Nechápu, jakým způsobem nebo odkud se vzala čísla v prvním sloupci matice A (0,1000; 0,0909;...). Nedaří se mi nalézt žádný předpis. Ta čísla jsou zřejmě nějakým způsobem závislá na teplotě v tabulce. Když se to zanese do grafu, tak je to očividně exponenciála. Na víc jsem nepřišel.
Budu vděčny za každou radu.
Děkuji za váš čas.
Zdravím,
pokud ještě aktuální - ta druhá tabulka asi nebude v pořádku. Sloupec, na který se ptáš, má obsahovat 1/T (Kelvina, opsat z 1. tabulky), ovšem on obsahuje 1/t (Celsia).
Jinak mám dojem, že ve vzorcích není pořádek (a v úpravě po logaritmování také). Máš, prosím, originální návod k práci? Nebo pohledej dle klíčových slov nebo zde (Fyzikální praktikum, úloha 6), ovšem Ty máš jinou metodu pro výpočet konstant pro vzorec R=f(t). Stačí tak? Děkuji.
Stránky: 1