Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

ahoj,
prosím vás, potřebuju poradit, jakej je rozdíl v zápisu
X= Y ∧ Y = Z ⇒ X = Z
a
X = Y ∧ Y = Z ⇒ Z = X ?
↑ sousedka71:
Ahoj,
chtělo by to trochu širší kontext. Tak, jak je to uvedeno, to nemá s tranzitivitou nic společného.
1. zápis:
Rovnosti X= Y ∧ Y; Y ∧ Y = Z ⇒ X samy o sobě neříkají vůbec nic.
Rovnost X= Z ⇒ X znamená, že Z je jednotková relace
Rovnost Z ⇒ X = Z znamená, že i X je jednotková (to nakonec plyne i z X=Z)
Rovnosti X= Y ∧ Y ; Y ∧ Y = Z pak znamenají že relace Y je sama k sobě inverzní (tj. je antisymetrická a úplná)
Ze 2. zápisu, obávám se, není možné vyvodit vůbec nic

↑ Eratosthenes:
Týká se to racionálních čísel. Je řečeno že "rovná se" je relací ekvivalence, z čehož plyne, že pro racionální čísla platí X = Y ∧ Y = Z ⇒ Z = X. Tak mě zajímá, jestli je rozdíl mezi tím, když za implikací je Z=X nebo X=Z.
Je řečeno že "rovná se" je relací ekvivalence, z čehož plyne, že pro racionální čísla platí X = Y ∧ Y = Z ⇒ Z = X.
To je pravda.
Rovnost na racionálních číslech je relací ekvivalence. Je tranzitivní:
X= Y ∧ Y = Z ⇒ X = Z
a je symetrická:
X= Z ⇒ Z = X
Protože implikace sama je tranzitivní, můžeme psát
X= Y ∧ Y = Z ⇒ X = Z ⇒ Z = X .
Existují ale relace, které jsou tranzitivní a nejsou symetrické. Například na množině všech lidí relace P,
XPY, právě když X je potomkem Y.
edit: nebo relace uspořádání na racionálních číslech je tranzitivní a není symetrická (< nebo =<).
↑ sousedka71:
Ahoj. Jinými slovy:
Je-li relace "=" symetrická (což relace rovnosti je), potom výroky (X = Y ∧ Y = Z) ⇒ X = Z , (X = Y ∧ Y = Z) ⇒ Z = X říkají totéž.
↑ sousedka71:
Ahoj,
podíval jsem se na to doma a už je to jasné. V poledne jsem seděl u jiného komplu a místo logických spojek jsem tam měl jenom nějaké čtverečky, což jsem bral za označení té relace, a tak jsem z toho byl poněkud zmaten. Nicméně doufám, že kolegové to už dostatečně vysvětlili.

↑ Eratosthenes:↑ Eratosthenes:↑ Eratosthenes:
Kolegové to vysvětlili více než dostatečně :) Jsem ráda, že moje původní myšlenka byla správná, ale zeptat sem se musela, protože jsem člověk, který se nechá poměrně snadno zmást :)
Tímto bych chtěla poděkovat všem, kteří si našli čas zareagovat na můj příspěvek :)