Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
narazil jsem dnes na 2 příklady, které neumím úplně vyřešit.
Zadání prvního příkladu zní:
Dokažte, že integrál 
konverguje k nule.
Zadání druhého příkladu zní:
Dokažte, že hodnota Riemannova integralu
je nula.
Děkuji za vaši pomoc. V případě zájmu pošlu začátek svého postupu. Lze použít Fourierovy řady?
↑ Tomas5:
Ahoj.
Nejprve ke druhé úloze.
Skutečně je míněn "čistý" Riemannův integrál ? Integrovaná funkce není definována v celém
(problematické jsou
všechny celočíselné násobky
), navíc mimo tyto body je
,
kterážto funkce není na požadovaném intervalu omezená. Proto uvedený inegrál podle klasické Riemannovy definice neexistuje.
Integrál z první úlohy by se vyšetřoval podobně. Ale pokud se má počítat případná limita podle parametru
, mělo by být řečeno,
k čemu se
blíží.
Ahoj,
k první úloze jsem zapomněl dodat, že alpha patří do intervalu (0,1] a je reálná.
ad 2. úloha Ten vzorec jsem si neuvědomil a řešil vše složitě. Jenom nevím proč není funkce
na intervalu
. Meze jsou přece intervaly na ose x... To nechápu.
↑ Tomas5:
Protože např.
a
je definováno na redukoveném okolí bodu
, dostáváme
.
Mnemotechnicky řečeno: že funkce y = f(x) je omezená znamaná, že se její graf vejde do některého pásu
,
kde
.
V nadpise tematu se hovoří o nevlastním integrálu, ale teorii nevlastních integrálů pořádně neznám, takže se necítím být povolán vyjdřovat se k nim .
Ahoj, děkuju za vysvětlení. Pokud to správně chápu stačí najít uvnitř intervalu jeden bod ve, kterém integrovaná funkce diverguje, potom celý integrál diverguje?
podle mě diverguje pro
a konverguje pro
, ale je to asi špatně. Prosím o kontrolu.

a kedze podintegralna fcia je parna
v druhom integrali pouzijeme substituciu
a dostaneme
takze vysledok je
za predpokladu, ze integral
konverguje
pouzime substituciu
a dostaneme
tu je jediny problematicky bod
a kedze
tak ten integral konverguje prave vtedy, ked konverguje
cize pre
t.j.
.
Pre
diverguje a teda diverguje aj povodny integral, ale vieme aspon povedat, ze jeho hlavna hodnota (v.p.) je
.
Ahoj Brano,
to je pěkný postup řešení. Jistě jsi použil identity
a potom se skoro všechno ve jmenovateli vykrátilo a v dalším kroku jsi obrátil znaménko protože se měnily meze u integrálu. Děkuji a pěkný večer.