Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
nedávno jsem navštívil v noci rozhlednu a došli jsme k otázce "Čím je způsobeno že se světla v dálce mihotají". Je mi jasný že v tom má prsty Fyzika. Tudíž se na vás obracím s prosbou o radu. Už nějakou chvíli mi tenhle červíček vrtá v hlavě :)
Díky
Ohříváním se vzduch rozpíná, tím se mění jeho optické prostředí a vzniká optické rozhraní se studeným vzduchem. Světlo se tudíž láme, protože má ve studeném vzduchu jinou rychlost, než ve vzduchu teplém.
Teplý vzduch vlivem menší hustoty stoupá vzhůru a když se dostane mezi nás a zdroj světla, tak se část světla "odkloní" jiným směrem. To má za následek blikání dalekých světel (změna intenzity světla) a taky nepatrnou změnu polohy (to asi není úplně zaznamenatelné okem).
Na stejném principu funguje např. tetelení teplého vzduchu od země, resp. to, že ho vidíme.
Dobře rozumím tomu že světlo se jinak chová v teplém a studeném vzduchu. Proč ale tento přechod světla, z teplého do studeného způsobující mihotání, nastává jen u objektů hodně vzdálených? Je to tím že s rostoucí vzdáleností od pozorovatele máme větší šanci, že tento přechod mezi pozorovatelem a světlem nastane? Protože jinak by se mihotání způsobené přechodem, mělo projevit i na světlech bližších ne? Nebo je to tím, že odklonění světla způsobené přechodem je patrné jenom z dálky, protože při blízké vzdálenosti pozorovatele od světla je vychýlení nepatrné?
Trošku lavina dotazů, doufám že né úplně hloupých
Díky
Faktorů je určitě víc,
1) lom světla je minimální, s rostoucí vzdáleností roste i intenzita odchýlených paprsků a klesá intenzita přímočarých paprsků
2) bližší zdroje se nechovají jako bodové zdroje světla, tudíž i lomené paprsky dorazí k nám do oka
3) navíc ve větší vzdálenosti probíhá rozptyl (od větších částic) s větší intenzitou (stejně jako tomu je u lomu), což na to taky může mít vliv.
Otázky jsou v pořádku, bez nich se nic nedozvíš...
Takže:
1) To je to co jsem si myslel. V podstatě pravoúhlý trojúhelník kde odkloněný paprsek je přeponou a s její rostoucí délkou se zvětšuje i odvěsna
2) Tj, v blízkosti kde se dá rozeznat velikost se jedná o Plošný(směrový) zdroj světla od kterého se paprsky nešíří ve kuželu ale ve válci. To ale neznamená, že se paprsky světla šířící přímočaře(ve válci) nemůžou na rozhraní teplého a studeného vzduchu odchýlit a minout oko, ne?
3) Něco jsem si k tomu našel a rozptyl probíhá v podstatě pořád při průchodu světla plynem. Tj. čím vetší vzdálenost tím více částic k rozptylu. V případě země by měla být složení vzduchu více méně všude podobné. Proto vyvozuji, že rozptyl má na mihotání světla v dálce asi velice minimální vliv ne? Spíše způsobuje rozostření?
Prosil bych o potvrzení nebo vyvrácení mých teorií, když už jsem to nakousl tak ať to vím pořádně :)
1) Ano, lomený paprsek bude od nás tím dále, čím se od nás dále zlomil. Čím je dráha delší, tím se zlomí víc paprsků a tím méně paprsků zůstane v přímé dráze (abych se opakoval), ale to jsi asi myslel.
2) Já měl spíš na mysli plošný zdroj, ze kterého se šíří paprsky všemi směry :D. Ten i bodový zdroj budeme zblízka pozorovat "čistě", protože prostě nedojde k dostatečnému lomu. Když posuneme oba zdroje do stejné (dostatečné) vzdálenosti, tak ten zdroj uvidíme "čistší" (uvidíme skrz něj třeba tetelení vzduchu), ale bodový zdroj už bude blikat, pohybovat se... U autentického plošného zdroje to spíš fungovat nebude, to je pravda.
3) Já nejsem odborník, nevím do jaké míry záleží na rozptylu. Měl jsem na mysli rozptyl na částicích (jejichž koncentrace klesá s nadmořskou výškou, roste ve městech atd.), které způsobují třeba viditelnost světelných paprsků při trhání mraků . Ty se však taky pohybují (vlivem větru), takže i rozptýlené světlo by se mohlo měnit. Ale to je pouze spekulace.