Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, nevím si rady s tímto příkladem:
konverguje k nule. Dokažte to použitím věty o konvergenci.
Myslím si. že mám použít Větu o monotonní omezené posloupnosti. Důkaz se mi ale nepovedl , když tak ho pošlu.
Chtěl bych se zeptat o jakou větu v tomoto případě se jedná případně o konzultaci při důkazu.
Děkuji za pomoc. Tomáš
↑ Tomas5:
Ahoj,
využil bych skutečnosti, že na zadaném intervalu integrand monotonně konverguje k funkci x<>pi/2 => f(x)=0; f(pi/2)=1
Něco jsem zkoušel, položil jsem
a použil jsem substituci
.
a pou6il jsem
proto mi vyšlo
.
Po úpravě mi vyšlo
Parciální zlomky mi nevyšly dobře. Musím mít chybu někde dřív v postupu, ale nemůžu jí najít. Prosím o kontrolu, děkuji.
//EDIT: Oprava. Omlouvám se.
↑ Rumburak:
mozes dat odkaz na nejaku vetu (resp. trochu to rozpisat), lebo mne sa zda, ze to neplati;
t.j. aby som sa vyjadril poriadne. ak sa nemylim, tak
1) nekonverguje to (lokalne) rovnomerne v ziadnom okoli bodu 
2) lokalna rovnomerna konvergencia na
nestaci
Ahoj.
Nešlo by to rozumne cez Lebesgueovu vetu:
Ak postupnosť funkcií f_n konverguje na množine A k funkcii f a ak pre všetky indexy n platí
, kde
je integrovateľná funkcia na množine A, potom limitná funkcia f je integrovateľná na množine A a 
U nás platí
Pričom g(x) je integrovateľná na (0,pi/2). Limitná funckia je všade nula, okrem pi/2. Tým som hotový, nie?
↑ Brano:
Ahoj. Máš pravdu v tom, že samotná lokálně stejnoměrná konvergence obecně nestačí, zde se využijí i další fakta:
1. Označme
.
2. Funkce
je na uz. intervalu
kladná a spojitá, takže tam nabývá svého maxima
a pro každé
pak platí
, kde
.
3. Zvolme
a položme
. Zřejmě
,
,
takže
, odtud
,
kde ovšem
mohlo být jinak libovolně malé, takže přesněji
(též vzhledem k tomu, že
).
Z nerovnosti
odvozené na začátku pak už snadno plyne
.
Děkuji kolegům , myslím si , že příspěvek Rumburak je vyčerpávající a přehledný. Ale vzhledem, k tomu, že problematice nerozumím, zajímá mě jestli a kde mám chybu v mém příspěvku #4. Je v parciálních zlomcích, nebo už někdy dřív? Sám na to nemůžu přijít. Děkuji.
V tom príspevku č. 4 je ten integrál dobrý. Už sa to len rozdelí na parc. zlomky a pointegruje:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=pa … 2%29%29%29
↑ Rumburak:
pekne. ale trochu sa mi zda, ze to akym sposobom riesis okolie
je ako keby si vyuzival dominovanu konvergenciu, ktora je v predpoklade lebesgueovej vety.
↑ Tomas5:
ten tvoj prispevok v prvom rade vobec neriesi zadanie, nezavisle od toho ci je to dobre, alebo zle.
ta absolutne nemusi zaujmat, ma ta zaujimat
.
napriek tomu, ze rumburakovo riesenie je vycerpavajuce a spravne, tak si myslim, ze je to skor perlicka v zmysle "aha aj takto sa to da" a standardnejsie riesenie je to co navrhoval ↑ N3st4:
v jeho prispevku uz overil predpoklady lebesgueovej vety a to co uz asi povazoval za trivialne a nenapisal, je to, ze potom plati
↑ Brano:
Píšeš "perlička" :-) , ale za mých studií jsme v prvním ročníku řešili podobné úlohy právě tímto dalo by se říci elementárním způsobem,
zatímco Lebesgueovu ani Leviho větu jsme ještě neznali - to byla až látka 2. ročníku.
↑ Rumburak:
vidis to je pravda. zrejme sa pri studiu musi brat ohlad aj na to, ze co sme uz vlastne stihli prebrat, ze :-)
↑ Tomas5:
ak ste nebrali lebesgueovu vetu, tak pouzi rumburakov postup.
na (0,pi/2) alebo <0,pi/2>. V tomto príklade je jedno ktorý interval zoberieme. Všeobecne je lepšie pozrieť sa, čo sa deje aj v krajných bodoch.
sinx+cosx je na <0,pi/2> vždy nejaké konečné nenulové číslo (dokonca kladné, ale to nie je podstatné)
sinx je na <0,pi/2) vždy < 1, sin(pi/2)=1
Teraz, keď to limitím, tak menovateľ ma nezaujíma, lebo je to vždy nejaké konečné nenulové číslo a čitateľ sa rozdelí na 2 prípady.
1) <0,pi/2), na tomto intervale sinx<1 =>
... pretože keď veľakrát umocníš niečo čo je menšie ako 1, tak to ide k nule. Teda výsledná limita je nula.
2) x=pi/2, tak to tam rovno dosadíš, do toho zlomku a vyjde ti, že to je 1, 
Teda výsledná limitná funkcia je nula na <0,pi/2) a 1, keď x=pi/2.
Kedže táto fcia je skoro všade nula, integrál z toho je nula.