Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na definici okolí bodu. Všude nacházím plno definic, ale nějak je nemůžu pochopit. Jako třeba tuhle:
Množinu {xÎR | a-e < x < a+e} nazýváme okolí bodu a. Číslo a nazýváme střed okolí, číslo e nazýváme poloměr okolí.
Značení: U(a,e)
Nevím ci se myslí tím a-e , a+e . Nevím jak zjistím poloměr okolí. Mohl by mi to někdo prosím vysvětlit na konkrétním příkladě? Děkuji
domin.a napsal(a):
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na definici okolí bodu. Všude nacházím plno definic, ale nějak je nemůžu pochopit. Jako třeba tuhle:
Množinu {xÎR | a-e < x < a+e} nazýváme okolí bodu a. Číslo a nazýváme střed okolí, číslo e nazýváme poloměr okolí.
Značení: U(a,e)
Nevím co se myslí tím a-e , a+e . Nevím jak zjistím poloměr okolí. Mohl by mi to někdo prosím vysvětlit na konkrétním příkladě? Děkuji
Ahoj ↑ domin.a:,
Co popisujes je specialne okolie daneho bodu a : otvorene e-okolie na priamke (co zodppveda otvorenemu centrovanemu intervalu zo stredom v a) ktore zodpoveda kruhovemu otvorenemu okolie v rovine (vtedy ide o otvoreny kruh okolo daneho bodu z priemerom e).
Trochu viac najdes tu
https://cs.wikipedia.org/wiki/Okol%C3%AD_(matematika)
A ak dokazes rozumiet mozes citât aj anglicku verziu.
Tohle téma mě taky zajímá. Jedná se pouze o osu x?
Směl bych se zeptat na vzorec pro definici okolí v dvourozměrném prostředí ? Jestli to tedy není zakázáno lézt druhým do tématu :-) Zajímají mě pouze celý čísla (například okolí bodu x,y na obrazovce).
↑ buff:
Ahoj. Nechci odpověď příliš znepřístupňovat odbornou terminologií, takže jen poněkud populárně:
Pojem okolí můžeme zavést všude tam, kde pro libovolné prvky (body)
nějaké množiny
je definována jejich vzdálenost
.
Aby bylo rozumné hovořit o vzdálenosti, musí ovšem funkce
pro libovolná
splńovat následující podmínky charakteristické
pro vzdálenost bodů v eukleidovské geometrii:
1.
, při čemž
,
2.
,
3.
.
Okolím bodu
o poloměru
pak nazýváme množinu všech
, pro něž je splněna nerovnost
.
Okolím bodu S v rovině je tedy vnitřek kruhu o středu S a nějakém poloměru r > 0 ("vnitřek" znamená, že hraniční kružnici už k tomuto
okolí nepočítáme), obdobně okolím bodu S v prostoru je vnitřek koule o středu S a nějakém poloměru r > 0 atd.
Pomocí pojmu "okolí" se dají zformulovat mnohé definice a věty matematické analýzy, například i Tobě již známá definice vlastní limity:
, právě když k libovolnému okolí
bodu
existuje okolí
bodu
takové,
že pro každéje
.
Hm. Dík za vysvětlení, je to složitý, budu o tom přemýšlet.