Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, přes prázdniny jsem počítal hromadu příkladů, ale našel jsem cca 15, u kterých pořád nemůžu přijít na uspokojivý výsledek. Většina z nich se týká úpravy Algebraických vzorců. Nechci Vás obtěžovat se všemi, proto jsem vybral 5, které mi nejvíce vrtají hlavou.
1) 
2)
U těchot dvou příkladů jsem si našel spoelčného jmenovatele, sečetl obsah závorek, dělení obrátil na násobení, zkrátil, vynásobil... Jenže výsledek u obou byl, jednoduše řečeno, dlouhý a podivný...
3) 
4) 
U těchto dvou mám asi největší problém... Nevím pořádně, jak začít počítat a kvůli tomu se nemůžu dopočítat k výsledku
5) ![kopírovat do textarea $\frac{2\sqrt[3]{x^{2}}+(\sqrt[3]x)^{2}{}}{\sqrt[3]x{}}$](/mathtex/42/42a06c07008719b7a6cef291445442b9.gif)
Výsledek by měl být
Jenže k němu nemůžu nikdy dojít... Největší problém vidím v části
, protože si nejsem jistý, jak to upravit...
Předem Vám děkuji za pomoc...
↑ Cheop:
Díky, takhle mě to napast nenapadlo :) Takže po upravení stačí oba výrazy v čitateli sečíst a potom normálně vydělit a mělo by to vyjít...
Jinak mám další, u kterého mám menší problém:
Se má umocnit na druhou, s tím, že má vyjít 
Problém je, že po umocnění mi vždy vyjde jen 
Napadlo mě, že by tam mohl být nějaký vzorec na rozklad, jenže když jsem to udělal, dost jsem se do příkladu zamotal...
↑ Filloman:
Zdravím,
bude dost nepřehledné, pokud do tématu dáš více úloh viz pravidla, také je lepší napsat celý postup "matematicky", jelikož slovní opis
U těchot dvou příkladů jsem si našel spoelčného jmenovatele, sečetl obsah závorek, dělení obrátil na násobení, zkrátil, vynásobil... Jenže výsledek u obou byl, jednoduše řečeno, dlouhý a podivný...
je působivý, ale nepříliš účelný.
K příspěvku ↑ 3:, používáš důsledně vzorec
? Děkuji.
↑ Filloman:

a tak dále. Je to pořád stejné. Jenže, jak píše Jelena, ty asi neumíš základní vzorečky.
↑ CaburCZ:
Zdravím,
v čitateli je sice vzorec
, ale povede trochu jinam (pokud jsem správně rozluštila Tvůj zápis, kterému asi chybí závorky) vznikne
(jmenovatel mám stejně). Souhlasíš? Děkuji.
Jinak v celém tématu nevidím upozornění na uvádění podmínek úprav a platnosti výsledných zápisu, v tématu zdravím :-)
↑ CaburCZ: také děkuji.
----------------------
Téma označím za vyřešené, původní autor zájem nemá, naopak kolega ↑ jarad4848: vkládá příspěvky do cizích témat (viz pravidla), potom je takový příspěvek není příliš viditelný (pokud ho v chaosu nenajde kolega ↑ zdenek1:).
↑ jarad4848: pro další dotazy si, prosím, založ nové vlastní téma. Děkuji.