Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 09. 2013 14:22

nikee.x
Zelenáč
Reputace:   

vypocet smerodatne odchylky dle wikipedie

Dobrý den,

na wikipedii jsem hledal vztah pro vypocet smerodatne odchylky. ( viz http://cs.wikipedia.org/wiki/Sm%C4%9Bro … 1_odchylka)

,zustal jsem ovsem nad jednim vzorcem stát. Zde se totiž píše že průměr ( na druhou ) pod odmocninou lze pocitat soucasne s vypoctem ctvercu x(i). Může to vůbec správně vyjít? Vždyť takový průměr nebude vypovídat nic o celém souboru dat. (resp. až u poslední hodnoty ano)

Co si o tom myslíte, nenapsal to nějaký diletant?

nikee

#2 02. 09. 2013 15:02

Geronimo
Místo: Bruntál/Brno
Škola: PřF+ESF MUNI
Pozice: student
Reputace:   20 

Re: vypocet smerodatne odchylky dle wikipedie

Na tom vzorci nevidim nic podezreleho a v jakem smyslu ma byt toto zajimava uloha?

„Jestliže neumíš – naučíme, jestliže nemůžeš – pomůžeme ti, jestliže nechceš – nepotřebujeme tě.“ —Jan Werich

#3 02. 09. 2013 15:12

nikee.x
Zelenáč
Reputace:   

↑ Geronimo:

Zdravim,
ja jsem to napsal, protoze se mi nezda, ze by se v jedne iteraci dal pocitat prumer a soucasne v te same iteraci ho jiz aplikovat. Vůbec mi to nesedí.

#4 02. 09. 2013 15:54

Geronimo

Bavime se o tomto vzorci?

http://upload.wikimedia.org/math/6/9/e/69e133a83bd8052f10164882add8dd09.png

Vzdyt to preci neni vubec iterace. Na zacatku mas $N$ pozorovani, na jejichz zaklade si vypocitas zvlast prumer, a potom dosadis do vyse uvedeneho vzorce a vypocitas smerodatnou odchylku.

„Jestliže neumíš – naučíme, jestliže nemůžeš – pomůžeme ti, jestliže nechceš – nepotřebujeme tě.“ —Jan Werich

#5 02. 09. 2013 16:08

nikee.x
Zelenáč
Reputace:   

↑ Geronimo:

Omlouvám se, ale současně děkuji za diskuzi. Měl jsem na mysli třetí vzorec u tématu "Výběrová směrodatná odchylka, kde se píše cit:

Pro praktické výpočty se častěji používá ekvivalentní vzorec, který nevyžaduje předběžný výpočet průměru. Druhý sčítanec pod odmocninou totiž lze počítat průběžně zároveň s výpočtem sumy čtverců xi během jediného programového cyklu procházejícího vstupní data. Pokud je N velké, redukuje se tím doba výpočtu zhruba na polovinu. Za určitých okolností však tato metoda zároveň může zvýšit vliv zaokrouhlovacích chyb na přesnost výsledku.

S pozdravem

#6 02. 09. 2013 16:23

Geronimo

Aha, v tomto pripade taky nejde o iteraci, ze by se v kazdem kroku pocital znovu prumer. Ten upraveny vzorec dovoluje pocitat prumer nezavisle na kvadratu $x_i$ a tedy muzeme pouzit jeden cyklus. Kdyby se pocital prumer zvlast, tak musime pouzit dva cykly - prvni na vypocet prumeru, druhy na vypocet smerodatne odchylky. Timto zpusobem lze usetrit vypocetni kapacity.

#7 04. 09. 2013 20:22

nikee.x
Zelenáč
Reputace:   

↑ Geronimo:

Takže než vypočteš celý vztah, potřebuješ stejně jeden cyklus pro výpočet průměru a druhý pro výpočet směrodatné odchylky, takže to vyznělo zavádějicně na wikipedii.

Zdravím

#8 04. 09. 2013 20:38

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

↑ nikee.x: ne. čemu jsi nerozuměl na "jeden cyklus"?

#9 04. 09. 2013 20:47

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

↑ nikee.x:
A že jsem tak zvědav, v jakém jazyce programuješ? Jazyk, který neumožňuje manipulaci s více než jednou proměnnou v jednom cyklu, je až roztomile zvrácený.

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#10 07. 09. 2013 13:53 — Editoval nikee.x (07. 09. 2013 14:20)

nikee.x
Zelenáč
Reputace:   

↑ Stýv:

Ono to u mě není v tom, že bych nedokázal přepsat vzorec z wikipedie do nějakého "vyššího" programovacího jazyka, dělal jsem např. C++ nebo C#.

Můj problém je v tom, že ten vzorec, kde by se průměr počítal průběžně, na mě dělá dojem, že ten průměr bude v danou chvíli spočítán jen z (i) prvků. Prostě to nechápu. Myslím toto tvrzení:

Druhý sčítanec pod odmocninou totiž lze počítat průběžně zároveň s výpočtem sumy čtverců xi během jediného programového cyklu procházejícího vstupní data.

#11 16. 09. 2013 16:49

nikee.x
Zelenáč
Reputace:   

Ví tedy někdo, prosím, jak průběžně počítat arit. průměr? Jde to vůbec? Případně děkuji

#12 16. 09. 2013 18:42

mák
Místo: Vesmír, Galaxie MD
Reputace:   63 

Průměr_z_N_plus_jedna_hodnot = (Průměr_z_N_hodnot * Počet_N_hodnot + Nová_hodnota) / (Počet_N_hodnot + 1)

A můžeš pokračovat.
Počet_N_hodnot se pak samozřejmě zvýší o 1.

LibreOffice Verze: 7.6.6.3, Maxima 5.47.0 (SBCL)

#13 16. 09. 2013 18:56 — Editoval Brano (16. 09. 2013 19:08)

Brano
Reputace:   232 

pisu o tomto: vstup x_i pre i=1..n a vystup ma byt A - priemer a B - odchylka (vychylena - t.j. ta s n-kom v menovateli)

metoda 1 - podla vzorca 1

A=B=0
for i in 1..n  A=A+x_i
A=A/n
for i in 1..n B=B+(x_i-A)^2
B=B/n

metoda 2 - podla vzorca 2

A=B=0
for i in 1..n A=A+x_i; B=B+x_i^2
A=A/n
B=(B/n-A^2)^0.5

obe maju rovnaku vypoctovu zlozitost ale ten druhy ma iba jeden cyklus. da sa to jednoducho prerobit na tu s n-1 v menovateli.

nikee.x napsal(a):

... Může to vůbec správně vyjít? ...

moze a aj vyjde

nikee.x napsal(a):

... Co si o tom myslíte, nenapsal to nějaký diletant? ...

nie

Zápatí