Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 30. 07. 2013 11:56 — Editoval auditor (30. 07. 2013 22:31)

auditor
Reputace:   

Re: Matematický job

Možné řešení: práce mimo matematiku a matematika jako koníček.

#27 31. 07. 2013 06:34

pietro
Reputace:   187 

↑ auditor: pridávam sa tiež.
A
ideálny stav?= byť zamestnaný ako obsluha napr.majáka na vzdialenom ostrove cca 1 loď za rok (= aký taký finančný príjem + slabé vyrušovanie od okolitého sveta) a súčasne dobrý prístup (na vyžiadanie) k matematickej literatúre a informáciám.

#28 17. 08. 2013 23:31

engineer.uk
Zelenáč
Reputace:   

Zdravim, tu je jedna aktualna pracovna ponuka iba pre matematikov, staci poslat CV v AJ:

Join the world leader!  Due to continuing international success, our Company is seeking to expand its technical team based in Cambridge, United Kingdom.  Our software is the world leader for rapid flow analysis under steady state and dynamic conditions.  At its heart is a computational engine which solves mathematical equations.  We are looking for confident individuals to join our happy team.

Requirements:

•    Excellent foundation in mathematics
•    Strong background and experience in numerical methods
•    Knowledge of engineering applications of mathematics would be an advantage
•    PhD degree would be an advantage
•    Aptitude for technical software development

We offer the opportunity to join a global leader with excellent scope for personal growth and achievement.

Applicants must be eligible to work in the UK, and be available for interview in the UK.

#29 18. 08. 2013 16:49

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

mtptak napsal(a):

↑↑ halogan:
Chci se zeptat na soukromé dělání vědy. Za co dostanu zaplaceno a od koho? To musím napsat nějaký články do matematického časopisu? Nebo jak si mám představit tento způsob soukromé matematické práce?

Vim jenom, jak je to se zakladnim vyzkumem. Ale protoze Vas matika bavi, predpokladam, ze o zakladni vyzkum tady jde. Protoze statistika nebo data mining snad ani bavit nemuze :)

Otisteni publikace je v nekterych casopisech zdarma, v nekterych za poplatek cca 10 000 Kc. Hradi se z grantu nebo z penez pracoviste. Pocty publikaci se vykazou v RIV a vlada podle publikaci za poslednich pet let na da na  pristi rok penize. Viz google a hesla jako "veda, kafemlejnek"
Myslim, ze publikujete-li jako soukroma osoba, tak od statu nedostanete nic, ale nevim presne, kdo vsechno muze dodavat pripsevky do RIV. Viz htp://www.vyzkum.cz

Ani si nejsem jisty, jestli muzete zadat o badatelske granty (treba GACR). Ale muzete se domluvit s nejakym vyzkumnym pracovistem, aby Vas zamestnalo a ze si penize na sebe sezenete z gratu. To ale znamena, ze Vase existence bude velmi nejsita. Je pochopitelne potreba minimalne PhD a dostatecny pocet zaznamu na Web of Science.

Zbyva jedine najit si bohatou manzelku nebo praci, ktera cloveka zivi. Plus nejakou cestu, jak se dostat do databazi clanku (treba se zapsat na nejakou univerzitu). Take je mozne zalozit si existenci na doucovani, teoreticky je mozne, ze by Vas zamestnala nejaka firma, ktera potrebuje delat vyzkum. Jestli byste mohl badat doma nebo v praci by zalezelo na nadrizenych a presne naplni prace.

Nejlepsi je nechat se zamestnat v nejake vyzkumen instituci na ustavu, kde jsou povoleny volnejsi mravy. A davat si setskara bacha, aby vykon (=pocet publikaci) byl dost velky na to, aby tyto volnejsi pracovni mravy mohl  ospravedlnit.

#30 19. 08. 2013 17:43

Geronimo
Místo: Bruntál/Brno
Škola: PřF+ESF MUNI
Pozice: student
Reputace:   20 

kaja.marik napsal(a):

Protoze statistika nebo data mining snad ani bavit nemuze :)

Muze a moc :)

Jen me tak v nadsazce napadlo, ze se muze matematik usadit i ve statni sprave. Jak to tak vypada, uz jich tam par je a celkem se tam drzi:

Jan Fischer - expremier, exministr financi - statistika a ekonometrie VSE
Marek Benda - poslanec - nedostudovany MFF UK
Petr Tluchor - exposlanec - nedostudovany MFF UK
Petr Necas - poslanec, expremier - fyzikalni elektronika a optika MUNI
Tomas Hudecek - primator Prahy - ucitelstvi matematika + geografie UPOL
Igor Nemec - exministr, exposlanec, exprimator Prahy - numericka matematika MFF UK
Jan Koukal - exprimator Prahy, exsenator - teoreticka fyzika MFF UK
a jeste Zeman a Klaus maji podobne zamereni, i kdyz ne primo matematicke

Tenhle seznam jsem ted rychle udelal, protoze me uz predtim fascinovalo, kolik lidi ve vysoke politice ma matematicke vzdelani (i kdyz nedokoncene). Neni to nejaky podrobny seznam, jen par lidi, u kterych jsem to vedel. Urcite se najdou i dalsi lidi, takze by tam clovek nebyl sam, i kdyz nevim, jestli stat o spolecnost nekterych lidi z toho seznamu :D

„Jestliže neumíš – naučíme, jestliže nemůžeš – pomůžeme ti, jestliže nechceš – nepotřebujeme tě.“ —Jan Werich

#31 19. 08. 2013 19:32

pietro

↑ Geronimo: Ahoj, vďaka za pekný prehľad. Už z neho je zrejmé, že s uplatnením matematiky ako jobu, ktorý finančné uspokojí je to poslabšie. Preto boli prijaté alternatívne stratégie na splnenie "ambícií".

#32 19. 08. 2013 19:44

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Reputace:   106 

pietro napsal(a):

↑ Geronimo: Ahoj, vďaka za pekný prehľad. Už z neho je zrejmé, že s uplatnením matematiky ako jobu, ktorý finančné uspokojí je to poslabšie.

Ten závěr absolutně nechápu. Z toho seznamu vyplývá, že hrstka matematicky vzdělaných lidí pracuje ve státní správně. Žádný jiný závěr z toho vyvodit nemůžete.

#33 19. 08. 2013 23:02

pietro

↑ halogan: (Aj Napoleon bol chytrý na matematiku.)
Ale taká vznešená, slobodná, zásadová, presná a nezávislá Múza akou je Matematika sa so zháňaním obživy ani s postupom na spol. rebríčku nemôže porovnávať.

#34 20. 08. 2013 07:31

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

mtptak napsal(a):

Chci se zeptat na soukromé dělání vědy. Za co dostanu zaplaceno a od koho? To musím napsat nějaký články do matematického časopisu? Nebo jak si mám představit tento způsob soukromé matematické práce?

Protože jsem si toho všiml až teď, dovolím si - i když už reagoval ↑ kaja.marik: - přispět svojí trochou do mlýna. Matematika je jeden z mála vědeckých oborů, které lze alespoň z principu dělat "svépomocí", protože (až na výjimky) není třeba drahé a obtížně dostupné vybavení.

Naráží to ale na několik problémů:
* Vstup informací znamená poměrně investice do časopisů, protože zdarma (Open Access) jsou jen některé víceméně kvalitní (Springer Open), řada dalších je spíše horší úrovně (Hindawi, Dove Press,...). Nabízí se možnost "warezování" článků (byl jsem tak trochu překvapen, že to existuje) nebo čekání na uvolnění (některé časopisy články po několika letech uvolňují). Jen pro tvoji představu, za stažení jednoho článku v Journal of Mathematical Biology zaplatíš prakticky 40 dolarů. Pravda, jde to obejít tím, že budeš registrován v několika knihovnách (Klementinum, knihovna AV, NTK, knihovna MFF, knihovna FJFI,...) - ale tím jsi vázán na Prahu.
* Vlastní publikace výsledků je problematická, protože když za sebou nemáš jméno nějaké uznávané instituce, recenzenti jsou přísnější a publikace bude tak trochu soubojem nervů. Jen si dovolím upřesnit, že částka za publikaci v Open Access se může v renomovaném časopise vyšplhat až na 40 tis. korun.

Daleko lepší je - pokud chceš dělat matematickou vědu jako "koníček při práci" - poohlédnout se po vysoké škole, která by tě zaměstnala i na malý úvazek s výukou jedna praktika týdně (např. na technikách by to mohlo klapnout). Tím by se ti přeci jen rozšířily možnosti, měl bys za sebou jméno instituce a především bys byl v pravidelném osobním kontaktu s komunitou.

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#35 20. 08. 2013 20:33

kaja.marik
Veterán

↑ Formol:
Jeste bych doplnil, ze delat matematickou vedu jako konicek pri praci znamena (pokud nejste genius jako byl treba  Poincare), venovat se tomuto konicku minimalne 8 hodin denne. Je to jako ve sportu. Ve svete je spousta silencu, kteri trenuji/pocitaji od rana do vecera, i na silvestra a stedry den. A Vy musite byt lepsi. Je to vlastne horsi nez spickovy sport. Za druha mista se totiz medaile nedavaji. Pokud zopakujete nejdelsi skok atleticke sezony, jste borec/borka. Pokud zopakujete dukaz nejake vety, nikoho to neoslni.

#36 20. 08. 2013 21:41

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web

↑ kaja.marik: Já už jsem četl několik článků, které jen více méně shrnovaly již známé, ale nějak uceleně a s novým pohledem na věc a třeba s jednoduššími důkazy. Ale nevím, jestli se na tom dá „vědecky přežít” :-)

2+2=4

#37 21. 08. 2013 10:14

kaja.marik
Veterán

↑ Lukee:
Myslim, ze v casopiseckem clanku musi byt vzdy dostatecny pocet netrivilanich novych poznatku. Nekdy je ale editor anebo recenzent prepracovany a projde i v dobrem casopise neco, co by projit nemelo.

Shrnout zname veci a nabidnout alternativni dukaz: pokud by tohle byl jediny prinos clanku, tak snad leda ve sborniku z konference. A to jeste ne z nejake kvalitni konference. Ale muze to byt obor od oboru jine. Mozna to statistici nebo aplikovani matematici vidi jinak.

#38 21. 08. 2013 13:30 — Editoval Formol (21. 08. 2013 13:57)

Formol

Tak ono "vědecky" se dá vegetovat mnoha způsoby. Nejlépe to jde v hraničních oborech - např. když se někdo zabývá modelováním růstu nádoru, může zkoušet publikovat v matematických, informatických, onkologických, patologických, biologických a dokonce i ve fyzikálních časopisech. Šance, že "trivialita" jednoho oboru přežvýkaná jako "nový pohled" a doplněná o experiment, vyjde v poměrně dobrém časopise jiného oboru jako nový poznatek, je poměrně vysoká. Nemusí se ani jednat o úmysl, prostě člověk mimo komunitu nevidí "do všech koutů" (a někdy prostě nevidí vůbec).

Edit: Jinak můj pohled je trochu zkreslený tím, že matematika je pro mě nástroj - na vědu v pure math nemám ani předpoklady a (proto) ani choutky.

#39 25. 08. 2013 14:00 — Editoval mtptak (25. 08. 2013 14:02)

mtptak
Zelenáč
Škola: Přf UPOL
Reputace:   

↑↑ jelena:
Ahoj, tady je můj běžný měsíční rozpočet (v Kč):
Jídlo:                          1250 +-250 
Jízdné:                         850            (mhd v Brně + o víkendu cesty domů)
Ubytování:                  2000            (podnájem, Brno střed)
Příspěvek rodičům:      1000            (elektřina, internet)
Proč se ptáš? Práci mám a jsem rád, ale nezlobil bych se, kdybych ji neměl. Jak by se líbilo tobě nemuset vůbec nic dělat a přesto si vydělávat takových cca 7000Kč měsíčně? Taky bys dělala nějakou "svou" matiku?

Rád zkoumám algoritmy inspirované přírodou.

#40 25. 08. 2013 14:07

Geronimo
Místo: Bruntál/Brno
Škola: PřF+ESF MUNI
Reputace:   20 

↑ mtptak:

Prosim te a to je vas kolik v tom podnajmu, ze ve stredu Brna davas 2000?

„Jestliže neumíš – naučíme, jestliže nemůžeš – pomůžeme ti, jestliže nechceš – nepotřebujeme tě.“ —Jan Werich

#41 25. 08. 2013 14:13

mtptak
Zelenáč
Reputace:   

↑ pietro:
Týjo! Pietro! Já teď o tom budu vážně uvažovat a budu hledat majáky. :-) Díky.

#42 25. 08. 2013 14:46

mtptak
Zelenáč
Reputace:   

↑ Formol:
Vůbec mi nedává smysl, proč bych měl dávat za publikaci nějakého svého objevu tak velké částky jako třeba 10000 nebo i 40000Kč (v případě renomovaných časopisů). Neměli by spíš zaplatit oni mně za odvedenou práci? Ve vědecké publikační praxi se nevyznám. Ještě nedávno jsem byl student a o publikování se nezajímal. Teď si myslím, že když na něco přijdu, tak to (v nejhorším případě) můžu prostě jenom zveřejnit na internetu a třeba i anonymně (čímž se dobrovolně zříkám autorství ve prospěch vědy).

#43 25. 08. 2013 15:02

mtptak
Zelenáč
Reputace:   

Geronimo napsal(a):

↑ mtptak:

Prosim te a to je vas kolik v tom podnajmu, ze ve stredu Brna davas 2000?

:D Je nás tam 5 v jednom bytě. Já dávám tak "málo" ještě i kvůli tomu, že mám úplně miniaturní pokojík (2m x 2.5m) ve srovnání se zbývajícími spolubydlícími. Ale stačí mi to (akorát tam přespávám). Jinak máme internet, koupelnu, kuchyni, wc, no prostě všechno, co si můžeme přát.

#44 25. 08. 2013 16:32

halogan
Ondřej

mtptak napsal(a):

↑ Formol:
Vůbec mi nedává smysl, proč bych měl dávat za publikaci nějakého svého objevu tak velké částky jako třeba 10000 nebo i 40000Kč (v případě renomovaných časopisů).

Editoři, korektoři, sazeči a ostatní musí z něčeho žrát.

#45 31. 08. 2013 21:43 — Editoval kaja.marik (31. 08. 2013 21:46)

kaja.marik
Veterán

halogan napsal(a):

Editoři, korektoři, sazeči a ostatní musí z něčeho žrát.

Myslim, ze editori to vetsinou delaji zadarmo. Korektori a sazeci jsou casto v Indii (v pripade Elsevieru). Ale treba ve vetsine casopisu kde se vyskytuji diferencialni rovnice je publikovani zadarmo.

Poplatek muze byt i bariera, aby ten casopis lide nezavalili clankama. Ono nevypada dobre ani kdyz kazde cislo casopisu ma stovky clanku, ani kdyz clanek ceka dva roky na publikaci.

#46 01. 09. 2013 11:47

halogan
Ondřej

(Zajímavě o publikování v matematice píše Tim Gowers.)

#47 02. 09. 2013 18:27

Formol

mtptak napsal(a):

↑ Formol:
Vůbec mi nedává smysl, proč bych měl dávat za publikaci nějakého svého objevu tak velké částky jako třeba 10000 nebo i 40000Kč (v případě renomovaných časopisů)...

Omlouvám se za trochu OT, ale myslím, že tohle si zaslouží náznak vysvětlení.

Žijeme ve světě, který je ovládán penězi. I takové vydávání odborných časopisů je až na nečetné výjimky podnikem jako každý jiný. Když publikuješ nějaký poznatek, nejde jen o zveřejnění, ale jde i o zajištění jakés takés dohledatelnosti a zaručení jakés takés kvality. Internet totiž snese hodně, takže "vědecké blogy" dnes berou vážně jen zastánci konspiračních teorií. Přidává se ještě jeden faktor, totiž impakt faktor, který se používá (s výhradami) k hodnocení vědecké produkce. Každý profesionální vědec je motivován publikovat své výsledky v časopise s co největším impakt faktorem - tak motivován, že by za to mohl i zaplatit. (problematika je složitější)

Takže vydavatel odborného časopisu může postupovat tradičně, totiž že autoři posílají své články a pokud projdou, jsou bezplatně publikovány. Zdrojem zisku pro vydavatele je prodej papírových časopisů a prodej elektronického předplatného ev. jednotlivých článků. V některých časopisech starší články uvolňují zdarma ke stažení.

No a pak existuje obchodní model Open Access - články jsou volně k dispozici a zisk pro vydavatele tvoří poplatky autorů za publikaci. Zdánlivě je nelogické, ale pro publikaci v OA časopisech může existovat přinejmenším dvojí motivace. Tou první je snaha zajistit dostupnost svých výsledků co nejširšímu okruhu čtenářů i mimo akademickou sféru. Tou druhou motivací je kalkulace s citováním - kvalita vědce se hodnotí podle jeho citovanosti. No a když např. bude někdo chtít citoval spíše ilustrativní příklad, bude si kupovat článek, nebo si raději najde něco podobného v režimu OA?

Nakonec existuje i hybridní model, tedy časopis funguje normálně, ale jako autor máš možnost si zaplatit, aby byl tvůj článek elektronicky pro čtenáře zdarma.

#48 02. 09. 2013 18:58

mtptak
Zelenáč
Reputace:   

↑ Formol:
Pěkně napsáno, děkuji. Teď je mi to jasnější. Když zaplatím za publikaci svého článku, vlastně tím pomáhám k tomu, aby se k mým poznatkům snadno dostalo co nejvíce lidí.

Zápatí