Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 09. 2013 11:13

chipák
Reputace:   

Rovnost s normami matic

Ahoj, mojím cílem je dokázat, že $\| E(I-\frac{ss^T}{s^Ts})\|^2_F=\|E\|^2_F-\frac{\|Es\|^2_2}{s^Ts}$, kde $s$ je nenulový vektor z $\mathbb{R}^n$ a $E\in\mathbb{R}^n\times \mathbb{R}^n$.

Zkoušel jsem si nějak rozepsat obě strany a dostal jsem se k tomu, že
$\| E(I-\frac{ss^T}{s^Ts})\|^2_F=\sum_{k,l}(e_{kl}-\frac{1}{\sum_j s_j^2}\sum_ie_{ki}s_is_k)^2$
a
$\|E\|^2_F-\frac{\|Es\|^2_2}{s^Ts}=\sum_{k,l}|e_{kl}|^2-\frac{1}{\sum_j s_j^2}\sum_j|\sum_i e_{ji}s_i|^2$.

Vůbec netuším jestli na to jdu správně, jestli jsem někde neudělal chybu a jak ty výrazy upravit tak aby se rovnaly. Díky za každou radu.

#2 06. 09. 2013 18:00

Andrejka3
Moderátor
Škola: PŘF UP Olomouc (2015)
Reputace:   119 

Re: Rovnost s normami matic

Ahoj,
asi Ti neporadím, ale ráda bych se zeptala na některé věci.
Ve výrazu $\| E(I-\frac{ss^T}{s^Ts})\|^2_F$ nechápu tuhle část: $I-\frac{ss^{\intercal}}{s^{\intercal}s}$. Zaprvé mi přijde, že je to matice minus číslo. Když je $s$ nenulový vektor z $\mathbb{R}^n$, pak je pravda, že
$ss^{\intercal}=s^{\intercal}s=\sum s_i^2$, nebo to chápu špatně?
Ta norma na druhou je definována jako
$\|E\|^2= \sum_{i,j}|e_{ij}|^2$ - součet kvadrátů všech elementů matice?
Odkud ten příklad pochází?
Díky.

What does a drowning number theorist say?
'log log log log ...'

#3 06. 09. 2013 18:06

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

↑ chipák: takle po prvcích se z toho posereš. využij ekvivalentní definici $\|A\|^2=\operatorname{tr}A'A$ a možnost cyklicky zaměňovat argumenty stopy (tj. $\operatorname{tr}(AB)=\operatorname{tr}(BA)$)

↑ Andrejka3: když $s$ je sloupcovej vektor, tak $s's$ je číslo, zatímco $ss'$ je matice

#4 06. 09. 2013 19:27

chipák
Reputace:   

↑ Andrejka3:

Frobeniova norma je definovaná přesně jak si napsala. Příklad je z této knihy.

↑ Stýv:

Díky za radu. Myslím, že jsem s tím pohnul. Akorát mi zbývá dokázat, že $tr(E^Tss^TE)=\|Es\|^2_2$. Je to tak, že frobeniova maticová norma a dvojková vektorová norma jsou ekvivalentní?

#5 06. 09. 2013 19:38

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

↑ chipák: slovo "ekvivalentní" má v kontextu norem specifickej význam, takže bych ho nepoužíval. ale pokud se ptáš, jestli frobeniova norma vektoru coby matice s jedním sloupcem je rovna jeho eukleidovský normě, tak to samozřejmě je

Zápatí