Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, příklad jsem vypočítala, ale nevychází mi intervaly. Zadání je: Pro které hodnoty parametru a má soustava lin.rovnic oba kořeny kladné? 3x-6y=1
5x-ay=2
Mě to vyšlo
, ale ve výsledcích
. Opět jsem to přepočítála, ale opět vyšlo to samé. Tak děkuji za každou pomoc:)
Zdravím,
zkus ještě, prosím, překontrolovat postup. Mně vyšlo dle výsledků (obě rovnice jsem vynásobila tak, abych po sečtení vynulovala x, potom jsem vyjádřila y a našla a. Případně postup sem napiš celý. Stačí pro rychlou kontrolu použit např.
, tak je vidět, že něco asi nemáš OK.
nejdříve jsem tu první rovnici vynásobila /.a , potom tu druhou /.(-6) , za účelem zbavení se y. Vyšlo mi to x.(3a-30)=a-12 a z toho jsem vyjadrila a=10 a a=12. Pak jsem to samé udělala, aby mi vyšlo a u y a vyšlo mi také 10. No a pak už jsem udělala jen interval
↑ jelena:
↑ Terusanet:
děkuji, "zbavení y" je trochu méně pohodlná cesta, zkus to raději cestou "zbavení x", ale i tak, jak jsi počítala:
- došla jsi k zápisu
, x má být kladné, proto k řešení je nerovnice
: Toto je nerovnice v podílovém tvaru, výsledek nejsou hodnoty 10, 12 (toto jsou jen nulové body čitatele a jmenovatele), dořeš třeba tabulkou. Už je vidět? Děkuji.
↑ Terusanet:
tak to je dobře, nezapomeň potom překontrolovat, že i
bude kladné.