Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Měl bych velikou prosbu. Nebyl by někdo schopný více dopodrobna vysvětlit, jakým způsobem se dojde k závěru,že řada
konverguje?řešeno to bylo již jednou na: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=5867, přesto mi to není zcela jasné. Hlavně to, jaké kritérium bylo nakonec použito. Předem moc děkuji
treba ja jsem navrhoval vypocitat limitu
ve jmenovateli jsou cleny konvergentni rady a limita je vlastni, tak to konverguje
↑ atone:
ne, prectete si pozorne posledni vetu: nemuzeme o chovani rady nic soudit .....
↑ atone:
Stačí srovnávací kritérium
A nyní pomocí integrálního kritéria ukážeš konvergenci řady
nebo tuto řadu přímo sečteš -
.
Odtud plyne konvergence původní řady.
↑ Pavel:
To mě trochu pobavilo (v dobrém smyslu to samozřejmě míním ... :-), že tu řadu přímo sečteš. Ono to není až tak jednoduché, pokud student teprve začíná s nekonečnýni řadami. Nicméně není to nemožné a není k tomu třeba až tak veliký aparát. Byl vynalezen postup, který používá velmi snadný aparát (řekněme středoškolský). Navíc konvergence řady
se dá snadno ukázat srovnáním tak, že se uváží platnost tohoto
Poslední řada vpravo se musela sice také sečíst, ale to jde snadno tzv. teleskopickou metodou.