Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
zkoumám přepisy chemických rovnic na matematické a obráceně. V jednoduchém případě mám např. chemickou reakci
, kterou lze napsat jako ![kopírovat do textarea $\frac{\mathrm{d} [C]}{\mathrm{d} t} =k[A][b]$](/mathtex/a3/a31af5fc9975459881913e06271bc7e8.gif)
U složitějších si ale nejsem jistý. Mám
1) 
což by mohlo matematicky být:
, kde doprava je rychlost
a doleva 
2) 
by mohlo být:
, kde doprava je u dvojité šipky rychlost
a doleva rychlost 
3) 
by mělo být
s rychlostí 
Myslíte si, že je to takto správně? Pokud ne, jak by to mělo být?
Předem děkuji všem za pomoc. :-)
Zdravím,
to je trochu nepřehledné (hlavně označování - např. v hranatých závorkách v "matematickém" zápisu (rychlost reakce) [...] by měla být molární koncentrace a to v zápisu "matematickém"), naopak v zápisu "chemickém" není mi jasný výskyt konkrétních sloučenin jako H2O a H2O2 jednou v závorkách, jednou bez) atd.
k nejsou rychlosti, ale rychlostní konstanty, rychlosti jsou zrovna d[...]/dt. Chtělo by to nějak zprůhlednit.
Snad by pomohlo doplnění odkazu z čeho studuješ, nebo přehledné materiály má VŠCHT, například. Případně upřesní ještě, děkuji.
↑ jelena:
Děkuji, omlouvám se za nepřehlednost. Vycházím z práce na webu: http://math.gmu.edu/reu/Final_REU_Parti … polite.pdf
Potřebuji právě nějak dostat chemické rovnice z těch matematických, které jsou zapsány v této práci na straně 3 v kapitole 2.2. A nevím, jestli to dělám správně...
Ještě jednou děkuji. :-)
↑ Marten999:
děkuji, neřekla bych, že z diferenciálních rovnic popisujících změny koncentrací jednotlivých sledovaných složek můžeme přesně odvodit reakce - je to spíš takové schéma - viz popis na str. 3 pod rovnicemi (1), (2), (3).
(1) 
můžeme zapsat jako
(to je část "it then reappears when the resting catalyst reacts with the dye") "odpovídá"
a zároveň běží reakce
("the resting catalyst disappears when it reacts with H2O2") a odpovídá
(viz také
). Celková změna složky X je souhrnem těchto procesů v rovnici (1)
Červeně jsem vyznačila, že mi nesedí označení k reakci (x represents the concentration of the resting catalyst Fe-TAML", y represents the concentration of the active catalyst (v této reakci již působí aktivní katalyzátor - dle mého).
x, y, z zde se rozumí molární koncentrace složek X, Y, Y, tedy přesně by bylo [X], [Y], [Z]
Obdobně schematicky popíšeme reakce pro další rovnice. Podaří se to tak dle rovnic a textu?
Edit: ještě se zeptám, co je účelem odvození rovnic - odkaz na studii k problému.
Stránky: 1