Stránky: 1
Ahoj,
vložím sérii tří otázek, přičemž u prvních dvou hned skryji odpovědi, hlavní otázkou bude tedy až ta třetí. U všech vyjmenovaných útvarů hledáme nejkratší křivku dělící daný útvar na dvě části o polovičním obsahu než útvar původní
1) kruh
↑ check_drummer:
Odpověď na Hamletovskou otázku je: ne
↑ Honzc:
Ahoj, odpověď je ovšem potřeba zdůvodnit.
↑ byk7:
Ahoj, ale my hledáme nejkratšá takovou...
Ahoj ↑ check_drummer:,
Cesta k rieseniu...(limitovane na pripad usecky)
Najprv mozme uvazovat ( bez straty vseobecnosti ) ze pracujeme z trojuholnikom
o strane 1.
jeho obsah je pochopitelne
.
Akoze je evidentne ze rozrezanie trojuholnika useckou na dve rovnake casti pochopitelne da aspon jeden trojuholnik
( urob obrazok), ktoreho obsah je 
Vyberme jednu stranu
trojuholnika
ktora je cast jednej stran
.
Ak dlzka
(ktora je >1/2), vyska na tuto stranu je 
Z toho dlzka usecky rezu je vdaka Pytagorovej vete je ...
Necham ti to dokoncit.... ( osobne som pouzil studium )
Edit:ako ma spravne upozornil kolega Honz ( v nasledujucom prispevku) toto je len krok k rieseniu.
↑ vanok:
Zdravím,
já tedy nevím, ale ↑ check_drummer: chce toto "...hledáme nejkratší křivku dělící daný útvar na dvě části o polovičním obsahu než útvar původní"
Vypočítat délku křivky (úsečky) je opravdu jednoduché, ale neřeší to úlohu.
Tady jsem spočítal další 3 křivky (části křivek), které dělí rovnostranný trojúhelník na dvě stejné části a jejichž délky jsou menší než délka té úsečky. Domnívám se že tou, která vyhovuje úloze je část kružnice
Ahoj ↑ Honzc:,
Dakujem za upozornenie.
Mas pravdu ze takto pridem k najkradcej moznej usecke, ktorej dlzka je majorant dlzky hladanej krivky.
Mozes nam napisat dokaz tvojho tvrdenia?
↑ Honzc:
Mas pravdu ze ide o obluk kruznice.
Vdaka isoperimetrickej teoreme vieme, ze kruznica je najkratcia krivka co obsahuje danu plochu.
Uvazujme pravidelny sestuholnik, rozdeleny na 6 rovnostranych trojuholnikov.
Do stredu sestuholnika narysujme kruznicu co obsahuje polovicu jeho plochy. ... A toto da tvoj vysledok.
A hned ma napada problem : ako vyriesit tento problem pre vseobecny trojuholnik?
cos↑ vanok:
Napadá mě toto:
Trojúhelník se stranami 
Platí: proti nejkratší straně je nejmenší úhel
Plochu t. umíme spočítat pomocí Heronova vzorce.
kde 
Rovněž úhly umíme spočítat.
nebo 
Umístíme t. do kartézské souřadné soustavy tak, aby vrchol A byl v počátku a strana c splynula s osou x
Pak podle předchozího "Vdaka isoperimetrickej teoreme vieme, ze kruznica je najkratcia krivka co obsahuje danu plochu. " je jednoduché spočítat,že
a 
↑ Honzc:,
No ale na dobry dokaz je treba pouzit zovseobecnenu I.T., lebo najmensi uhol nemusi mat mieru ktorej nasobok je
. A tak problem je teraz dokazat tu zovseobecnenu teoremu.
↑ vanok:
Ahoj, ano, to je pěkné řešení úlohy. Měl jsem na mysli stejné.
Stránky: 1