Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ jelena:
právě že je to celé zadání ... je to z Fyzikální chemie od Atkinse ... šel jsem na to zpětně podle výsledků a vzorce p1/T1 = p1/T2 .... za p1=1 a vyjde T1=30 K ... ale jak na ti přišli?? Mělo by tam asi jít o nějakou úměru pro teplotu a tlak, jinak nevím ...
↑ jouda141:
děkuji (ve vzorci je drobný překlep p1/T1 = p2/T2, také bych tak použila). Český text nemám. V anglickém je to dotaz (self-test 1.3), který ovšem navazuje na zadání před testem (in the same sample), kde je původní stav 100 atm a 300 K (v dotazu je 300 atm, zřejmě upravili v českém na MPa)
Anglický text mám odsud.
↑ jelena:
Je o opravdu tak, moc děkuji za pomoc ... skoro jsem nespal, protože jsem na to nemohl přijít :-D ... knihu jsem si koupil včera a myslel jsem si, že se jedná o samostatný příklad a ne navazující ... ještě jednou děkuji a fyzikální chemii ZDAR! PS: Kniha opravdu výborná.
jouda141 napsal(a):
skoro jsem nespal
:-) to jsi měl napsat, že je potřeba ukolébavky - prošla bych zásoby.
PS: Kniha opravdu výborná.
minimálně barevné provedení je zdařilé, v ruské verzi staršího překladu tak nebylo (v češtině jsem spíše zvykla na Moore a na učebnici pro SŠ). Také zdar a označím za vyřešené.