Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte,
chcel by som Vás poprosiť názov nejakých kníh alebo materiály, ktoré dopodrobna vysvetľujú fyzikálne javy, vrátane toho ako k tomu došli, čiže nejaku históriu, aké pokusi k tomu viedli, úplne všetko k danej téme. Mala by to byť základná fyzika, žiadna kvantová mechanika, pretože by som to chcel všetko úplne ovládať a potom prejsť vyšie
Ďakujem
Ahoj,
pokud chceš nějaký populárnější historický výklad, asi se zaměř na knihu "Dějiny fyziky" od Ivana Štolla. Je to ale historie, není to experimentálně výkladová kniha, spíš v ní najdeš takové zajímavosti od starého Řecka až po dnešní vědu (včetně tvé asi nepříliš oblíbené kvantové mechaniky).
A přestože už jsem ti jednu knihu poradil, nejsem schopen poradit ti další, protož přesně netuším, co bys rád, abych se přiznal. Chceš populární výklad celé fyziky nebo přímo skutečnou fyziku i s matematickou částí pro střední školy? Nebo vysokoškolskou fyziku se stopem před relativitou a kvantovkou?
S pozdravem
Jimmy
Ahoj,
ďakujem za odpoveď a hneď aj upresním.
Ja študujem na výške fyziku. A začal som sa sám seba pýtať ako napríklad došli k tomu, že hybnosť sa zachováva, alebo že ako došli vôbec ku hybnosti napríklad. Alebo Newton ako prišiel ku trom zákonom, akými experimentami, čo ho k tomu doviedlo. Prečo sa práca počíta W=F.s atd....
Je toho dosť veľa a rád by som dostal odpovede:) Mám nejaké knihy v ktorých to študujem, ale nie všetky na všetko odpovedia.
Vždy keď sa niečo z fyziky učím, tak si prestavím ako by som to vysvetľoval svojím študentom, a čo by sa ma mali pýtať, a prídem k týmto otázkam, ktoré ma zožierajú, lebo si uvedomím, že to neviem :)
Ďakujem za akýkoľvek príspevok.
↑ m4tQ:
Tak proč si nepřečteš Philosophiae Naturalis Principia Mathematica? Pokud nevládneš jazykem Cicerovým a Brutovým, lze najít i český překlad (ovšem za kvalitu neručím - našel jsem náhodou, když jsem hledal odkaz na knihkupectví, protože jsem myslel, že v Academii vyšel překlad jako papírová kniha).