Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 09. 2013 20:47

m4tQ
Reputace:   

fyzikálne knihy

Ahojte,
chcel by som Vás poprosiť názov nejakých kníh alebo materiály, ktoré dopodrobna vysvetľujú fyzikálne javy, vrátane toho ako k tomu došli, čiže nejaku históriu, aké pokusi k tomu viedli, úplne všetko k danej téme. Mala by to byť základná fyzika, žiadna kvantová mechanika, pretože by som to chcel všetko úplne ovládať a potom prejsť vyšie
Ďakujem

#2 16. 09. 2013 16:15

found
Místo: Plzeň
Škola: TF MFF UK
Pozice: student
Reputace:   22 
Web

Re: fyzikálne knihy

Ahoj,

pokud chceš nějaký populárnější historický výklad, asi se zaměř na knihu "Dějiny fyziky" od Ivana Štolla. Je to ale historie, není to experimentálně výkladová kniha, spíš v ní najdeš takové zajímavosti od starého Řecka až po dnešní vědu (včetně tvé asi nepříliš oblíbené kvantové mechaniky).

A přestože už jsem ti jednu knihu poradil, nejsem schopen poradit ti další, protož přesně netuším, co bys rád, abych se přiznal. Chceš populární výklad celé fyziky nebo přímo skutečnou fyziku i s matematickou částí pro střední školy? Nebo vysokoškolskou fyziku se stopem před relativitou a kvantovkou?

S pozdravem
Jimmy

Což je to možné! Tento stařičký světec ještě ani nezaslechl v svém lese, že bůh je mrtev!

#3 16. 09. 2013 17:31

m4tQ
Reputace:   

Ahoj,
ďakujem za odpoveď a hneď aj upresním.
Ja študujem na výške fyziku. A začal som sa sám seba pýtať ako napríklad došli k tomu, že hybnosť sa zachováva, alebo že ako došli vôbec ku hybnosti napríklad. Alebo Newton ako prišiel ku trom zákonom, akými experimentami, čo ho k tomu doviedlo. Prečo sa práca počíta W=F.s atd....
Je toho dosť veľa a rád by som dostal odpovede:) Mám nejaké knihy v ktorých to študujem, ale nie všetky na všetko odpovedia.
Vždy keď sa niečo z fyziky učím, tak si prestavím ako by som to vysvetľoval svojím študentom, a čo by sa ma mali pýtať, a prídem k týmto otázkam, ktoré ma zožierajú, lebo si uvedomím, že to neviem :)
Ďakujem za akýkoľvek príspevok.

#4 16. 09. 2013 20:29

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

↑ m4tQ:
Tak proč si nepřečteš Philosophiae Naturalis Principia Mathematica? Pokud nevládneš jazykem Cicerovým a Brutovým, lze najít i český překlad (ovšem za kvalitu neručím - našel jsem náhodou, když jsem hledal odkaz na knihkupectví, protože jsem myslel, že v Academii vyšel překlad jako papírová kniha).

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

Zápatí