Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň vedel by mi niekto pomôcť s týmto príkladom http://www.ddp.fmph.uniba.sk/~bohm/metody/derivacie.pdf cvičenie 1.4 príklad 1.5 šikmý vrh.Prepáčte za odkaz ale je k nemu aj obrázok.Viem že je treba ( ak sa nemýlim) vyjadriť závislosť l od
a spraviť deriváciu podľa
len nerozumiem výsledku.Ďakujem za každú prípadnú pomoc.
↑ petronius:
Zdravím,
řekl bych, že tak, jak uvádíte:
1. Rovnice parabolické dráhy šikmého vrhu v závislosti na alfa.
2. Najít bod A = průsečík paraboly dráhy a přímky y = tg(beta)*x
3. 'l' = vzdálenost bodu A od počátku, ta by kromě alfa měla záviset i na beta.
3. Najít podmínku pro alfa maximalizující vzdálenost 'l' (z "derivace 'l' podle alfa = 0").
Měl byste dostat uváděný výsledek.
↑ Jj:
Takže napísal som si rovnice pre šikmý vrh ( pre x a y ) priesečník A (resp. čas kedy sa pretnú) som dostal z uvedenej rovnosti vyjadril si l z funkcie cos(beta)=x\l kde som v x dosadil čas pretnutia dostal som závislosť l od alfa zderivoval podľa alfa dal rovné 0 no ten výsledok mi nevyšiel robím niečo zle?
↑ petronius:
Za x nemůžete dosazovat čas protnutí.
Zkusím to taky spočítat a napíšu.
↑ petronius:
Základní rovnice jsou
Z první rovnice
dosadíš do druhé
To je rovnice šikmého vrhu.
Průsečík s přímkou 
(bod [0;0] nás nezajímá) je

Pak 
a vzdálenost 
Nyní potřebujemem spočítat
Ale konstanty ná přitom nezajímají, takže stačí spočítat![kopírovat do textarea $\frac{\mathrm{d}[(\tan\alpha -\tan\beta )\cos ^2\alpha] }{\mathrm{d}\alpha }=\cos 2\alpha +\text{tg}\beta \sin 2\alpha $](/mathtex/66/66dfdb7263bbd606df86a26f4705f03b.gif)
rovnice
dává
což by měla být odpověď a možná je to i stejné jako ve výsledkách (nekontroloval jsem)
Edit: Tak je to stejné, stačí použít
a upravit
↑ zdenek1: Tak mi to vyšlo len som mal postup v inom poradí.V odpovedi je tg(alfa)=tg(beta)+(1/cos(beta) práve tomu výsledku nerozumiem.
↑ petronius:

Kv. rce. řešení
"mínus" nás nezajímá, byly bysme ve druhém nebo 4. kvadrantu, což je fyzikálně nevhodné.
a pod odmocninou
↑ zdenek1: V poriadku overoval som si to podobne len som spravil zle úpravu.Len netuším načo je tam riešenie síce v krajšom no na overenie náročnejšom tvare.V každom prípade ďakujem za pomoc.