Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den, chtěla jsem se zeptat jak mam narysovat pravidelny petiuhelnik o velikosti strany 3 cm. Dekuji
↑ blanička.č.:
Dobrý večer, postup třeba tady:
http://dagles.klenot.cz/rihova/pravnuhel.pdf
jaký mám zvolit poloměr kružnice ?↑ Jj:
↑ blanička.č.:
Teď jste mně zaskočila, nevšiml jsem si, že je zadána strana. Konstrukci z délky strany neznám.
Jinak - poloměr opsané kružnice z dané strany pětiúhelníka můžeme spočítat z rovnoramenného trojúhelníka, kde základna je strana pětiúhelníka (a), ramena hledaný poloměr (r), vrcholový úhel 72° (=360/5).
Obrázek:

↑ blanička.č.:
A co ti brání si nejdříve sestrojit libovolný pětiúhelník (zvolíš např. poloměr opsané kružnice 5 cm) podle návodu ↑ Jj: a ten pak zvětšíš (nebo zmenšíš) tak, aby délka strany byla 5 cm (pokud zvolíš poloměr opsané kružnice 5 cm, tak budeš zvětšovat)
Zvětšení provedeš takto: (označení podle odkazu)
1. z bodu D uděláš kružnici o poloměru 5 cm, tedy K1(D,5) (požadovaná délka strany)
2. prodloužíš úsečku DX tak, aby protnula k1. Dostaneš tak nový bod X1.
3. a pak už je to jednoduché. Bodem X1 vedeš kolmici na CD. Průsečík je nový střed O1 kružnice opsané požadovaného pětiúhelníka. Její poloměr je samozřejmě O1D.
(Požadovaný 5-ti úhelník má s původním společný vrchol D)
Poznámka: Při konstrukci není nutné sestrojovat celý pomocný 5-ti úhelník, stačí pouze sestrojit úsečku DX (tj. pomocnou stranu)
1. Zjistíš poloměr kružnice opsané (početně nebo graficky).
2. Zvolíš si její střed S.
3. Narýsuješ kružnici a pětiúhelník do ní vepíšeš.

↑ blanička.č.:
Třeba takto: - viz obrázek
PS: Pokud se tedy může použít pravítko, úhloměr a kružítko
EDIT: Správně by mělo být prohozeno značení bodů D a E