Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 09. 2013 14:31

Terka18
Zelenáč
Reputace:   

Hybnost

Dostali jsme domů pár příkladů a s jedním si nejsem jistá: Kuličku o hmotnosti 10 g upustíme z výšky 25,6 cm na dřevěnou desku. Kulička dopadne a odrazí se do výšky 19,6 cm. Určete, jakou hybnost předala desce.

Napadlo mě to počítat následovně, ale nejsem si tím úplně jistá: Když kulička narazí do desky, tak má rychlost $v=\sqrt{2*g*h}=\sqrt{2*10*25,6}$ a protože vyletí do výšky 19,6 cm, tak při odrazu má rychlost$v=\sqrt{2*g*h}=\sqrt{2*10*19,6}$.  Rozdíl rychlosti je je tedy 2,28-1,98 = 0,28 m/s a p=m*v=0,01*0,28=0,0028.

Asi to bude špatně, ale nic jiného mě nenapadá.

• (téma jako vyřešené označil(a) Terka18)

#2 19. 09. 2013 15:54

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Hybnost

↑ Terka18:

Určete, jakou hybnost předala desce.

To se na základě zadaných údajů nedá určit. Záleží to totiž na tom, jak se po nárazu pohybuje ona deska. A o tom nic nevíme.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 19. 09. 2013 17:12

Terka18
Zelenáč
Reputace:   

↑ zdenek1:

A z toho, že kulička po odrazu vyletí do menší výšky, se to nějak odvodit nedá? Já jsem teda předpokládala, že ta deska je na zemi nebo nějak upevněná a tudíž se nepohne vůbec

#4 19. 09. 2013 18:17

zdenek1
Administrátor
Web

↑ Terka18:
No jo, ale kdyby ta deska byla nehybná, tak žádnou hybnost nedostane. Protože kdyby ji dostala, musela by ji mít, ale když má hybnost, má automaticky i rychlost, a to nemá, protože je nehybná.

To je krása!

OT: Autora příkladu by měli veřejně bičovat před nastoupenými studenty fyziky. Ten příklad je tak neurčitě zadaný, že to se hned tak nevidí.

#5 19. 09. 2013 18:41 — Editoval Brano (19. 09. 2013 18:47)

Brano
Reputace:   232 

↑ zdenek1:
podla mna chcu rozdiel hybnosti gulicky tesne pred a tesne po naraze - to je hybnost co aj doska dostala a je nam akoby jedno co s nou urobila (automaticky stratila, lebo je upevnena) - taketo srandy casto vznikaju ked sa modeluju skokove zmeny.

Nehovoriac o tom, ze v zadani sa nikde nepise, ze sa ta doska nezacala hybat a to co je tam zadane je na dopocitanie plne dostacujuce, takze k bicovaniu by som este nepristupaval.

Takze ↑ Terka18: som presvedceny ze to mas skoro spravne, az na to, ze rozdiel rychlosti je
$2,28-(-1,98)=2,28+1,98$ lebo maju opacny smer.

#6 19. 09. 2013 18:49

zdenek1
Administrátor
Web

↑ Brano:
Můžeš mít pravdu, ale to nic nemění na OT.
Úloha má být formulovaná jasně, jednoznačně a student by se neměl dohadovat "Co tím básník chtěl říct?"

#7 19. 09. 2013 19:10

Brano

↑ zdenek1:
Ak niekto napise: vypocitajte
$\int x\,dx$
tak sa riesitel tiez moze stazovat, ze vobec nie je jasne co je ta kvacka na zaciatku. Kazdy predmet si vytvara isty jargon ktory niekomu kto s nim neprichadza casto do styku (s tym jargonom) nemusi byt hned zrejmy. (A tym urcite netvrdim ze neovladas fyziku!)

Mne sa to zdalo jasne, lebo som uz takto formulovane zadania videl a splna to aj taky matematicko-minimalisticky pristup k zadaniu, ze je tam povedane iba to co je nevyhnutne k vypoctu.

#8 19. 09. 2013 19:31

zdenek1
Administrátor
Web

↑ Brano:
A zase:
Přečetl jsi si úkol?

Určete, jakou hybnost předala desce.

Ty odpovídáš pěkně, ale na úplně něco jiného.
Vypočítáš velikost změny hybnosti kuličky. A to vůbec není totéž, protože
a) v tomto případě se hybnost nezachovává
b) změna hybnosti $\Delta \vec{p}$ (vektor) není totéž co velikost změny hybnosti $|\Delta \vec{p}|$

A opět, já netvrdím, že to, co jsi spočítal, není to, co autor chtěl.
Já jen tvrdím, že takhle by úlohy pro studenty, kteří se s látkou teprve seznamují, vypadat neměly.

A "ta kvačka", to nesedí. Každý slušný přednášející matematiky nejdřív nadefinuje symboly a pojmy.

#9 19. 09. 2013 22:56

Brano

Je to uz iba taka debata pre debatu, ale je zaujmava, tak sa este vyjadrim.

Cital som to zadanie dosledne (aby som nebol moc za debila).

Ano, pocital som zmenu hybnosti gulicky, ktora ma tu istu velkost ako zmena hybnosti dosky, za predpokladu, ze sa zachovava voci comu mas svoju vyhradu a)

Moj protiargument na to je, ze v zadani nie je nikde povedane, ze sa nezachovava, prave naopak z toho ako to je zadane sa mi zda je tam implicitny predpoklad, ze sa zachovava.

Dalo by sa povedat, ze taky dolezity predpoklad by mal byt povedany explicitne, ale faktom je ze sa to proste nerobi a caka sa ze si to citatel domysli.

Este by sa dalo argumentovat tym, ze ale taky predpoklad je hovadina, lebo sa neda splnit. No podla mna sa da.
Napr. takto exoticky: Doska v skutocnosti vobec nie je v momente narazu staticka, lebo bola predtym vyhodena nahor.
Alebo takto: Doska je staticka a to sa da namodelovat tak, ze po naraze sa zacne hybat a hybe sa iba nekonecne kratky cas, kym ziskanu hybnost zase odovzda - a som presvedceny ze takato predstava sa niekedy pouziva.

Nech uz je to vysvetlenie (model) akekolvek podstata je, ze riesenie na nom vobec nezavisi, iba na predpoklade zachovavajucej sa hybnosti.

Vyhradu b) asi nemyslis uplne vazne. Ved predsa na otazu aka je rychlost auta sa casto odpoveda sposobom, ze 100km/h - t.j. iba velkost, keby autor trval aj na smere, tak OK dodam. Aj ked v tomto pripade sa smery moc nezadavaju, tak sa da povedat, ze smer je ten v ktorom padala gulicka; ale to je proste fakt ocividne.

Urcite sa zhodneme na tom, ze zadania by mali byt co najjasnejsie a najpresnejsie. A aj napriek tomu, ze mne sa zdalo, ze zadanie je dostatocne jasne (aj ked jasnejsie by mi nevadilo:-); ak sa ozve aspon jeden clovek co sa v problematike vyzna a nezda sa mu to koser, tak to samotne je dokazom, ze by sa malo zvazit preformulovanie prikladu. Len sa mi sa mi neda tak vyryvacsky neprilozit:

A to s tym integralom bolo naschval "absurdne" prehnane.

PS: Ja si uprimne nepamatam ako sa na strednej vyklada zrazka gulicka - stena. t.j. ci sa proste nepovie, ze v takomto type zrazky sa hybnost nezachovava. Ak je to tak, tak potom je ten priklad naozaj hodne pochybny.

#10 20. 09. 2013 10:33 — Editoval pietro (22. 09. 2013 20:09)

pietro
Reputace:   187 

↑ Brano: Ahoj, a nechceli ONI vlastne vyrátať hmotnosť dosky ? :-)

Doplnenie..oprava:
v rovnici ZZH som mal správne dosadiť za odrazenú rýchlosť -1.98.

výsledná hmotnosť dosky je potom 0.142 kg a rýchlosť + 0,3 m/s teda znovu v smere pôvodnej nárazovej rýchlosti.

#11 20. 09. 2013 11:53

pietro
Reputace:   187 

↑ Brano: ale vidno zo znamienka rýchlosti dosky, že je >0 a teda má smer zhodný s guličkou, takže o pružnú zrážku sa tu nejedná. Hoci hybnosť bola odovzdaná v požadovanej veľkosti. ZZE+ZZH
Tak teda o čo tu vlastne ide? Myslím, že o premenu kinetickej energie na žiarenie.
Doska sa ohreje. Hybnosť (?) sa odovzdá molekulárnej mriežke dosky, atómy excitujú do vyššej kvantovej úrovne a po čase sa vrátia naspäť (dúfajme) a energia sa "vyparí" do okolia vo forme žiarenia.

Ale na túto  bilanciu v našom prípade pojem hybnosť vôbec nepotrebujeme.

#12 20. 09. 2013 12:41 — Editoval Brano (20. 09. 2013 12:42)

Brano

ved iste z.z.e. sa lahko "naplni" tym, ze povieme, ze doslo k nejakemu ohrevu (cize nepruzna zrazka)
len toho z.z.h. sa mi proste nejak tazko vzdava
radsej poviem, ze ju gulicka "odovzdala doske" nez ze ju jednoducho "stratila" a cele je to proste iba o tom aky vyraz spravne pouzit.

Zápatí