Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ paha154:
Ahoj,
uvažoval jsem ještě jinak a vychází mi to 1536. V úvaze a) je podle mě chyba v tom, že správně říkáš, že nezáleží na tom, zda vybereme světlé nebo tmavé pole, ale tomuto výběru dáváš jen 32 možností, zatímco těch možností je 64.
PS: Beru částečně zpět - v jistém smyslu jsou správně oba výsledky. Přijde na to, zda při tom výběru záleží na pořadí, v jakém pole vybíráme, tj. zda dvojice např. [a1,b3] a [b3,a1] považujeme za různé, anebo ne. Pokud ano, je správně b), pokud ne, je správně a).
Poznamka
Cvicenie sa da pochopit dvojako:
1) zavisi na poradi vyberu policiek
To da to co si pisal v tvojom b)
Tvoje a) v tomto pripade ti da len polovicu riesenia ( treba uvazovat dva pripady na vyber farby)
2) vyber policiek je nezavisly na poradi
Vtedy tvoja uvaha a) je ok
A pre tvoje b) treba pridat ze metoda co popisujes povoluje vybrat tie iste policka ako v poradi p1, p2 a tiez aj v poradi p2,p1
To znamena ze tvoj vysledok treba vydelit 2.
Poznamka, ide o text cvicenia, co nie je dostatocne presne formulovane.
Určete, kolika způsoby lze na klasické šachovnici vybrat dvě pole různé barvy tak, aby neležela ve stejném řádku ani sloupci.
Příklady z tohoto okruhu matematiky jsou pro mne vždy v očekávání, ale třeba u tohoto příkladu si myslím, že je zadán jednoznačně
Ahoj ↑ marnes:,
Tak podla mna je treba vediet ci vyberu nezavisi na poriakdku alebo ano. Podla toho mozeme dat odpoved.
Rozdiel v kombinatorickom jazyku je ci ide o kombinacie alebo variacie.
A mne bezny jazyk nepovoluje sa rozhodnut.
No to som ja, a som matematik a nie lingvista.