Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý deň
Potreboval by som pomôcť s jedným príkladom.Máme nájsť všetky štvorice reálnych čísel a, b, c, d, pre ktoré množinou riešení nerovnice (((a*(x^2))+(b*x)+c)/(a+(d*x)-(x^2)))<=(2*x) je 0 a otvorený interval (4,inf).Neviem kde začať.Za "nakopnutie" ďakujem.
Zdravím,
zatím jen kontrola zadání a námět:
Zadání souhlasí? Čitatel a jmenovatel jde rozložit na součin (jsou to kvadratické členy) a zakreslit pomocí parabol, napravo je lineární funkce procházející přes x=0. Posunem parabol po ose x se dá zajistit splnění podmínek řešení (alespoň tak se mi na rychlý pohled jeví).
↑ petronius: Takže podľa mojej čarbanice som došiel na to že:všetky krivky sa pretínajú v bode (0,0) a v bode (4,8) alebo mám dačo zle?Prípadne je môj myšlienkový smer nesprávny?
↑ petronius:
já se omlouvám, musím nejdřív něco dodělat a potom se pokusím (snad) o myšlenkový směr. Nebo snad někdo z kolegů se zapojí, kolegům děkuji.
Ještě mne napadla možnost nejdřív nalevo provést dělení čitatele jmenovatelem a pro zakreslení používat takto upravený tvar. Může se předpokládat využití derivace pro naznačení průběhu funkce nalevo? Ale opravdu jen navrhuji, tak se omlouvám, pokud navrhuji špatně.
↑ petronius:
Totiž - v původním návrhu jsem se chtěla vyhnout převádění nerovnice na anulovaný tvar (0 napravo) a nerovnice v podílovém tvaru. Ale teď se mi zdá, že takové úpravě se nepodaří vyhnout. Když převede na anulovaný tvar, tak v jmenovateli mám kvadratický trojčlen s (-1) u kvadratického členu, bude to parabola otevřena směrem dolu. Buď bude celá pod osou x, nebo část může být nad osou x a levá, pravá větev pod osou. Edit - v čitateli je polynom 3. stupně.
To znamená, že na intervalu od 4 do +oo musí mít jmenovatel s čitatelem opačné znaménko (čitatel kladný). Na intervalu od 0 do 4 musí mít stejné znaménko (to vznikne, pokud část paraboly jmenovatele bude nad osou) a polynom čitatele bude také nad osou.
V bodě x=0 musí mít společný bod, ale po tomto bodu nalevo musí mít opět stejné znaménko (aby zde nevznikalo žádné řešení).
Na naznačení chování čitatele bych potřebovala použit derivaci (nebo něco z vlastností polynomů). Zatím se mi to nezdá úplně jednoznačné.
↑ jelena:
ano, snad by tato "myšlenka" z příspěvku ↑ č. 7: šla dotáhnout do konce: x=0, x=4 jsou nulové body jmenovatele, odsud parametry d, a. Také to jsou nulové body čitatele v anulovaném tvaru nerovnice, po dosazování jsou parametry c, b.
Ale raději si počkám na spravedlivou kritiku, děkuji. (název tématu opravím na "nerovnice s parametry").

Ahoj.
(1) Víme, že graf funkce
se dotýká osy x v bodě 0 a protíná ji v bodě 4. Jmenovatel je tedy tvaru (x-4)(x_1-x)
(2) Díky tomu, že je interval (4,oo) zleva otevřený víme, že tam jmenovatel nabývá nulové hodnoty.
(3) 0 nemůže být nulový bod jmenovatele. Jinak by tam funkce nebyla definována. A zároveň musí nula být nulovým bodem čitatele. V nule je lokální minimum. Odtud nutně c=0. EDIT: nebo se ty nuly musí zkrátit
Odtud opravíme na tvar![kopírovat do textarea $f(x)=\frac{2x^3+(a-2d)x^2+(b-2a)x}{-x^2+dx+a}=\frac{x[2x^2+(a-2d)x+b-2a)]}{(x-4)(x-x_1)}$](/mathtex/3f/3f3867c53971496e0f97053f5b7517a0.gif)
Budu chvilku přemýšlet a pak snad něco přidám...

Zkrátka x=0 nemůže být nulový bod jmenovatele, protože pak bys ho vyhodil hned při tvorbě podmínek a nemohlo by to být tedy řešení.
Funkce ale nabývá lokálního minima v bodě x=0.
Zkusím se toho chytnout.
EDIT: nevede to nikam...
↑ Hanis: No možno tam mám chybu ja ale tuná je (neuvádzam menovateľ ten som dal len na druhú) :
((6*(x^2))+((a-d)*2*x)+b-2a)*((-(x^2)+(d*x)+a)-(((2*(x^3))+((a-(2*d)))*(x^2))+((b-2a)*x)*(-(2*x)+d))
Ide o to že celý druhý člen v čitateli by mal v x sa rovná nule vypadnúť ako aj väčšina ostatných členov.
↑ petronius:
já se vzdávám :-) V hide je odkaz na řešení úlohy. Pokud kolega Hanis, kterému velmi děkuji za zachraňování (protože jsem to už neviděla růžově z mé strany), má zájem pokračovat, tak jen ať neotvírá hide.
Pro mne bylo dostačující zjištění, že úloha byla zadána na MO, tedy je zcela mimo mé schopnosti, co se dá dělat.
↑ jelena: Tri tie korene sme určili správne ja som robil chybu že som ako blbec dosádzal 4 ktorá nie je v definičnom obore čiže mi nevychádzala skúška.No v každom prípade vám obom ďakujem za pomoc a aj keď som sa nakoniec nedopracoval k výsledku myslím že som sa predsa len niečo naučil a o to myslím ide predovšetkým.
↑ petronius:
také děkuji.
aj keď som sa nakoniec nedopracoval k výsledku myslím že som sa predsa len niečo naučil a o to myslím ide predovšetkým.
rozhodně.
Stránky: 1