Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Prosím vás, vôbec neviem pohúť s týmto príkladom, teda viem ale mám taký pocit že výsledok vôbec nie je to čo je odo mňa požadované (môj vysledok je každú 3/4 hodinu), ak to tak je tak fajn, ak nie tak mi napovedzte pls a vysledok hodte do skryteho okna.
Kráľ so svojou družinou sa pohybuje z A do B rýchlosťou 5 km/h. Každú hodinu
kráľ vysiela do B posla, ktorý sa pohybuje rýchlosťou 20 km/h. V akých intervaloch
prichádzajú poslovia do B?
Za každú pomoc ďakujem :)
Já bych si všímala rychlosti královské družiny a rychlosti poslů. Kolikrát je posel rychlejší než královská družina, tolikrát bude v B rychleji (častěji). A nejspíš bych počítala i s časem na jeho návrat zpět ke družině... koukám, že těch poslů měl zřejmě král víc, tak možná s tím zpětným časem není potřeba počítat... nikdo se na to neptá. :)
↑ gadgetka:
Takze interval bude 3/4h?
Je to tak, protože jednotlivý posli mají mezi sebou rozestup vždy 15 km. Zatímco král ujde 5 km, posel ujde 20, tj 15 km náskok a vten moment vyšle dalšího, který má opět za 60 min 15 km náskok. Tzn 15 km rychlostí 20 km/ho = 45 minutové intervaly.
↑ gadgetka:↑ K.J.:
tak vám obom dakujem :)
↑ iDedik: ↑ K.J.:
Úvaha je to pěkná, ovšem pozor! V případě, že král je se svojí družinou cíli blíž než 15 kilometrů, to neplatí :-)

↑ Eratosthenes:
Nechci se hádat, ale myslím, že rozestup mezi posly bude vždy až do vzdálenosti AB = 5 km - 3/4 hodiny.
Příklad:
Mějme vzdálenost AB = 10 km
Král vyšle posla
Posel dojede do B za 1/2 hodiny
Za 1 hodinu ujde král 5 km a bude od B 5 km v ten moment vyšle král druhého posla
První posel už čeká v B 1/2 hodiny a druhý posel ujede 5km za 1/4 hodiny
Časový rozestup mezi posly je 1/2+1/4 = 3/4 hodiny.
Tak jsem alespoň úlohu pochopil já.