Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 09. 2013 13:50

fox333
Zelenáč
Reputace:   

Polynom 5.stupně s komplexními kořeny

Zdravím, prosím o pomoc s tímto příkladem, který už tu je, ale pomocná věta, která měla přispět k jeho řešení byla smazána a bylo mi doporučeno založit nové téma. Příklad zní: "Je možné, aby polynom P(x) pátého stupně a s reálnými koeficienty měl trojnásobný kořen (3 + 2j)? Pokud ano, najděte nějaký takový polynom, pokud ne, řádně zdůvodněte, proč ne."
Můj návrh řešení:
Z definice: "Jestliže c je komplexní kořen reálného polynomu p, pak jeho komplexně sdružené číslo je také kořenem p" a roznásobení těchto kořenů dostanu kvadratický polynom s reálnými koeficienty: $x^{2}-6x+13$ a vzhledem k tomu, že se jedná o trojnásobný kořen by měl rozklad hledaného polynomu vypadat takto: $(x^{2}-6x+13)^{3}*(Q(x))$
Tady se dostávám k tomu, že takový polynom neexistuje, jelikož už  po samotném roznásobení závorky vznikne polynom 6. stupně. Za odpovědi předem díky.

• (téma jako vyřešené označil(a) fox333)

#2 29. 09. 2013 14:18

Stýv
Vrchní cenzor
Reputace:   215 
Web

Re: Polynom 5.stupně s komplexními kořeny

"Jestliže c je komplexní kořen reálného polynomu p, pak jeho komplexně sdružené číslo je také kořenem p" není definice, ale věta. jinak s postupem souhlasím

#3 29. 09. 2013 19:10

Eratosthenes
Reputace:   140 

↑ fox333:

Ahoj,

podle mě je jednodušší toto: Má-li polynom s reálnými koeficienty komplexní kořen, je kořenem i číslo komplexně sdružené. Má-li tedy trojnásobný kořen (tj. tři kořeny) 3+2j, musí mít také trojnásobný 3-2i - další tři kořeny. To je šest kořenů => polynom musí být minimálně šestého stupně.

Budoucnost patří aluminiu.

#4 29. 09. 2013 21:54

fox333
Zelenáč
Reputace:   

Děkuji za odpovědi, pomohly mi.

Zápatí