Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
nechť mám 2 posloupnosti an a bn. Platí něco ve smyslu, že lim sup (an) + lim sup (bn) = lim sup (an + bn)? Lépe řečeno za jakých okolností a kde to vyplývá z důkazu, že každá posloupnost má lim sup?
Předem díky za odpověď :-).
Ještě jsem si všiml možného dvojsmyslu v poslední větě - "kde to vyplývá z důkazu" - je to otázka na ty podmínky pro an a bn, aby ten uvedený vztah platil.
↑ karel.brinda:
Nie každá postupnosť má limitu, tak isto nie každá postupnosť má limsup. Platí, že ak
potom:
Čo sa týka tvojej prvej otázky, tak platí:
↑ lukaszh:
Upřesním, že jsem měl na mysli reálné posloupnosti (možná se to nepředpokládá automaticky).
lukaszh napsal(a):
Nie každá postupnosť má limitu, tak isto nie každá postupnosť má limsup.
Budu teď citovat skripta z MA (kapitola Reálné posloupnost):
"Věta: Každá posloupnost má hromadnou hodnotu. Přitom platí: množina všech hromadných hodnot dané posloupnosti má největší a nejmenší prvek."
To je dle mého v rozporu s tvým tvrzením (v rámci reálných posloupností).
lukaszh napsal(a):
Z čeho tohle vyplývá? Mohl bych poprosit o konkrétní příklad dvou posloupností, kde by platila ostrá nerovnost?

↑ karel.brinda:
Definice limes superior je
,
myslím, že existence limsup pro reálné posloupnosti plyne z konstrukce reálných čísel (z jednoho axiomu).
Budu teď citovat skripta z MA (kapitola Reálné posloupnost):
"Věta: Každá posloupnost má hromadnou hodnotu. Přitom platí: množina všech hromadných hodnot dané posloupnosti má největší a nejmenší prvek."
co to je za skripta? Me to nesedi na posloupnost 
↑ BrozekP: ... za predpokladu ze je poslopnost shora ohranicena.

↑ kaja.marik:
Ano, nebo v
tak jak jsem napsal.
↑ kaja.marik:
Když posloupnost má limitu, pak její jedinou hromadnou hodnotou, je hodnota limity ;)
↑ vosa:
O.K. Zalezi na terminologii, proto jsem se ptal, ze kterych to je skript. Ja jsem to bral v R a ne v R^*
↑ BrozekP:
Perfektní, to je přesně to, co jsem chtěl vědět. Ještě prosím o potvrzení/vyvrácení následujícího tvrzení:
Součtový vzorec
by platil ve chvíli, když by obě vybrané posloupnosti (právě jejichž limity jsou suprema obou posloupností) z
a
byly vybrané pomocí stejné ostře rostoucí posloupnosti
?
Stránky: 1